Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S överklagar beslut om Gamla kyrkan

/
  • Herbert Sjödin, kyrkorådets ordförande, har drivit frågan om Gamla kyrkans fortsatta öppethållande. Nu har han fått den borgerliga majoriteten på sin sida. Kyrkan kommer att fortsätta med sin dagverksamhet, men beslutet har nu överklagats.Foto: Ulrika Andersson

Den politiska striden om var kyrkan ska bedriva verksamhet i Östersund fortsätter. Beslutet att hålla öppet i Gamla kyrkan och inte tillföra en diakonitjänst till värmestugan överklagas till domkapitlet av s-oppositionen.

Annons

I torsdags beslutade den borgerliga majoriteten i kyrkorådet att verksamheten i Gamla kyrkan ska hållas öppen och att det kontrakt som kyrkoherde Gunnar Prytz skrivit om försöksverksamhet med en diakonitjänst i värmestugan ska rivas.

Mötet blev enligt kyrkorådets ledamot Christer Siwertsson (M) ”minst sagt kärvt” och i går började oppositionen samla sig kring hur en överklagan ska formuleras.

– Vi tycker att beslutet strider mot kyrkoordningen och vi skriver på en reservation, säger Jan-Erik Tedemar som är 1:e vice ordförande i kyrkorådet i Östersunds församling.

– Det är bara att läsa innantill vad kyrkoherden har för ansvarsområden och vi menar att det här beslutet strider mot det.

Har politiker klivit in på områden som ska vara kyrkoherdens sak att hantera?

– Det tycker vi, ja. Den borgerliga majoriteten har tagit ifrån kyrkoherden ansvaret.

– Vi har bestämt att beslutet ska överklagas till domkapitlet och vi undersöker vad vi behöver skicka dit, säger Jan-Erik Tedemar.

Han bedömer att överklagande är den möjligt S har att gå vidare i frågan, eftersom man är övertygade om att beslutet är felaktigt.

Socialnämndens ordförande Stefan Konradsson (V) har varit drivande i tillkomsten av värmestugan och såg fram emot kyrkans närvaro i lokalerna.

– Det var kyrkan som tog kontakt med oss och ville vara i värmestugan. Vi kunde inte tro annat än att det var förankrat, säger Stefan Konradsson.

En diakonitjänst på 40 timmar i veckan i värmestugan skulle utgöra en resursförstärkning i verksamheten.

– Det var bara att ta emot med öppna armar. Vad som kommer att hända för kommunens del är för tidigt att säga.

Han har förståelse för att kyrkan har dålig ekonomi men ser ingen motsats i att man ändå kan komplettera varandras verksamheter.

Kyrkopolitikerna anser att kommunen har ett ansvar för vård och rehabilitering av missbrukare och att kyrkan inte ska ha en anställd i värmestugan, utan komplettera med sin verksamhet i egna lokaler. Vad säger du?

– Det finns ingen motsättning. Både kyrkan och värmestugan är öppna för alla som tycker sig behöva komma dit.

– Ibland kan jag tycka att det nästan blir strid om vem som äger frågan när det gäller utsatta personer. Det är bättre att vi samverkar istället för att slåss om de här personerna om jag uttrycker mig så, säger Stefan Konradsson.

Mer läsning

Annons