Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S) öppnar ny dialog om högre vindkraftverk i Strömsund

Strömsunds kommun har hittills sagt nej till högre vindkraftverk av störningsskäl. Nu har man fått nya siffror att fundera över som visar vad kommunen går miste om i jobb och skatteintäkter.

Högre effektivare vindkraftverk förbättrar kalkylerna för Statkraft SCA Vind och ökar möjligheterna till investeringsbeslut.

Men om bolaget ska komma framåt behöver man ha med sig Strömsunds kommun i prövningsprocessen hos länsstyrelsens miljöprövningsdelegation.

Vad investeringarna med högre verk skulle medföra för Strömsunds kommun har däremot varit oklart.

Vid kommunstyrelsens senaste arbetsutskott informerade Vindkraftcentrum om vad det innebär för regionen, om tillstånd medges för maxhöjden 220 meter. Här ingår Ögonfägnaden, Bodhögarna och fas två av Stamåsen.

* Över 40 nya årsanställningar varje år i 25 år under drifttiden.

* Cirka 65 miljoner kronor i kommun- och landstingsskatt på lönerna under byggperioden.

* Cirka 131 miljoner i motsvarande skatter under driftsperioden.

* Över 500 regionala årsanställningar under byggtiden.

* Över 100 000 gästnätter med personal som alstrar behov av service och inköp.

Som LT tigare skrivit har SCA Vind lagt vindkraftparkerna i viloläge tillsammans med sammanlagt 133 verk, i väntan på nya resonemang med kommunerna.

Nu kan en omsvängning vara på gång i Strömsund. Under onsdagsmorgonen diskuterades frågan i kommunhuset.

– Vi kommer att arrangera ett möte med bland andra invånare i Sörviken som har varit mest emot och hos byalag på andra platser där man upplever olägenheter, säger Göran Bergström, kommunalråd (S).

Kan kommunen säga nej till de här nya jobben och skatteinkomsterna?

– Man kan säga att det i grund och botten handlar det om att göra ett ställningstagande. Vi ska göra ett slutgiltigt sådant till länsstyrelsens miljöprövningsdelegation, säger Göran Bergström.

Kommunens inställning är att marken är lämpligt för vindkraften. Beträffande höjden på verken så påverkas inställningen av teknikutvecklingen.

– Nu har man fått bort mycket av dynamoeffekten som låter i turbinerna. Sedan är det bara att konstatera att vägarna runt verken håller en standard som gör att skogsnäringen får ett annat värde i samband med avverkning.

– Med tanke på att vindkraftverken ska hålla i 25 år så kommer vägarna att underhållas under den tiden. Dessutom innebär det jobb i samband med driften av parkerna, säger Göran Bergström.

Han noterar samtidigt att kommunen förlorat 35 procent invånare sedan kommunsammanslagningen 1974.

– Tekniken kommer att bidra till nya långsiktiga jobb. Vågar vi inte tänka för våra framtida generationer så kan vi packa ihop butiken och gå hem redan i dag, säger Göran Bergström.

Så där kommer frågan om högre vindkraftverk in i bilden också?

– Det är självklart och måste tas med i vågskålen, slår Göran Bergström fast.

Läs mer: Stor vindpark fick nej utan kommunens stöd

Läs mer: SCA ökar trycket för att få bygga högre

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android