Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S och V bryter med Vox Humana – minoritetsstyre blir ännu mindre

"Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har avbrutit sitt samarbete med Vox Humana från och med i dag"
Så lät det från talarstolen i Härjedalens kommunfullmäktige på måndagen, när valnämndens ordförande Anna-Lena Andersson (S) inledde det första av många valärenden i församlingen.

– Det handlar om relationer, om hur man är mot varandra. Vi har olika uppfattningar och saker och ting och det krävs två för att dansa tango.

Den förklaringen ger Anna-Lena Andersson till varför Socialdemokraterna bryter sitt samarbete med Vox Humana, partiet med två mandat i fullmäktige och två mandat i kommunstyrelsen, som leds av Pelle Persson.

Läs mer: Efter valet 2014 - Härjedalen styrs av tre partier

I grunden är det den socialdemokratiska partiorganisationen, repskapet, som fattat beslutet som nu verkställs.

Rent konkret innebär det att den styrande politiska minoriteten i Härjedalen blir ännu mindre, 17 mandat i stället för 19. Av 38 besatta mandat i fullmäktige. Vid tidigare omröstningar under mandatperioden, när det blivit dött lopp, har kommunfullmäktiges ordförande, Gunilla Hedin (S), använt sin utslagsröst, till exempel när det gällde en motion om en översyn av socialtjänsten. Nu går inte det längre utan de styrande partierna S och V måste söka stöd från andra partier för att få igenom sina förslag, och i förlängningen sin budget.

Minoritetsställningen blev tydlig redan under måndagens fullmäktige då församlingen genomförde en sluten omröstning om vem som skulle efterträda L-G Nordlander (S) som ordförande i Miljö- och byggnämnden. Det stod mellan Conny Persson (S), vice ordförande i nämnden i dag och moderaten Tomas Wiklund. Röstsiffrorna blev 23-15 till Tomas Wiklunds favör.

– Det är inte så mycket att säga om det, menar Gunilla Zetterström Bäcke (S), kommunalråd i Härjedalen.

– Det är klart att det blir lite känsligare när vi är färre men vi gör ju det här kommunens och kommunmedborgarnas bästa, inte för att få igenom vår egen vilja. Vi ska kämpa på och försöka driva vår politik så som vi gjort.

Hur blir det med budgeten, det är ju inte säkert att ni får igenom er egen budget inför nästa år?

– Redan i dag är vi ju överens med de andra partierna om många saker, till exempel satsningen vi gör på skolan. Vi måste jobba ännu hårdare med att ta fram en budget som är bäst för hela kommunen och den kan ju innehålla förslag från olika partier, säger hon.

Läs mer: Två miljoner satsas på nya utbildningar trots besparingskrav

Vänsterpartiet stöttade förslaget att lämna samarbetet med Vox Humana.

– På ett sätt kan det ju vara en fördel, nu måste ha mer kommunikation och dialog mellan de olika partierna och se till att de stora frågorna blir mer förankrade, säger Helena Larsson (V), ordförande i nämnden för bildning, fritid och kultur.

Peller Persson, ledare för Vox Humana, tycker själv inte att han fått någon bra förklaring till varför S och V inte vill samarbeta med hans parti längre.

– Men jag tror att det handlar om att vi har för mycket åsikter. Man vill inte diskutera med oss utan det ska vara lite "gulligull", säger han.