Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S)niket mot kommunens historia

I Föreningen Gamla Östersunds årsredovisning kan man läsa att föreningen 2009 fick 12000 kronor i bidrag från Östersunds kommun, men fick betala 57000 kronor i hyra till kommunen för sina lokaler i Stadsmuseet, Ahlbergshallen.

Annons

 Skillnaden 45000 kronor får alltså föreningens medlemmar betala med sin medlemsavgift.

Många medlemmar lägger dessutom ned ett omfattande ideellt arbete på att dokumentera, sprida kunskap om och vårda Östersunds kommuns historia. Den nuvarande kommunledningens snikenhet och uppenbara ointresse för detta måste karaktäriseras som skandalöst och utgör ytterligare ett skäl för medborgarna att i höstens val byta ut konstellationen av socialdemokrater, vänster- och miljöpartister.

De ekonomiska förutsättningarna varierar naturligtvis mycket mellan olika kommuner, men exempelvis Norrköpings kommun, som har ett kommunorganiserat stadsmuseum, har en budget för museet på drygt 8 miljoner kronor. Således ljusår från de pengar som läggs på Östersunds historia.

Syftet med ett stadsmuseum är som sagt att föra ut ortens lokalhistoria till medborgarna.

Museet har på så sätt en viktig roll i kulturarvsarbetet. Det kan hjälpa till att förklara dagens utveckling av lokalsamhället och fungera som ett läromedel för den yngre generationen kommunmedborgare.

Museet som mötesplats och närheten till medborgarna är en viktig tillgång som måste värderas positivt även ekonomiskt av kommunledningen.

När det nu inte blev något av bygget av ett nytt stadsmuseum på Jamtli måste man titta på andra vägar att utveckla stadsmuseet.

Varför inte bygga en utställningspaviljong i anslutning till stadsmuseet längs Biblioteksgatan?

Lennart Ledin (FP), Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel