Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-myter om socialbidragen

”Fler fattiga barn och ökande klyftorna” ska bli en valfråga hävdar socialdemokraterna.

Visst kan det retoriskt fungera och våra politiska motståndare är sällan benägna att problematisera kring en fråga – eller för den delen att se sanningen i vitögat.

Men låt oss gå till källorna för att se hur det verkligen är. Vi har alldeles nyss fått en helårsöverblick över 2009, genom Socialstyrelsens nyligen överlämnade statistik. Andelen hushåll som fick ekonomiskt bistånd, alltså socialbidrag, någon gång under 2009 var 5,8 procent. Det är  samma andel av befolkningen som 2006. Alltså samma andel som under den socialdemokratiska regeringstiden med en rådande högkonjunktur. När Alliansen sedan tog över minskade socialbidragen.

Andelen ensamstående kvinnor med barn med ekonomiskt bistånd var förra året 22 procent, vilket är lika med nivån 2004. Under socialdemokraternas regeringsperiod! Lägst andel var det 2007, drygt 19 procent. Lägst andel var det alltså under alliansens tid.

Åren 2006 2008 minskade antalet barn som lever i fattigdom med 2 500 barn. Antalet personer med ekonomiskt bistånd minskade med 7 800 personer. Det blev totalt 17 500 färre arbetslösa hushåll utan ersättning.

Däremot blir det alltid så i tider av lågkonjunktur att fler mister sitt arbete och behöver försörjningsstöd. Men trots att den internationella ekonomiska kris vi nu gått igenom betraktas som den allvarligaste sedan 1930-talet, når nivåerna på försörjningsstöd inte alls upp till vad vi såg under 1990-talskrisen.

Det beror bland annat på att vi ökat statsbidragen till kommunerna för att de ska kunna upprätthålla god vård, omsorg och skolverksamhet också i kärva tider. Våra samlade insatser för fler i arbete har medverkat till att betydligt fler är kvar på arbetsmarknaden och klarar sin egen försörjning. Våra skattesänkningar för vanliga människor har stimulerat ekonomin vid rätt tidpunkt och mildrat krisens effekter.

Kristdemokraterna har alltid varit ett parti som värnar de som själva inte har så starka röster. Det har vi gjort också i regeringsarbetet. Vår och alliansen s ambition är att fortsätta arbetet med att minska antalet som behöver försörjningsstöd och att minska antalet barn som lever i fattigdom. Vi har visat att det är ett arbete vi klarar.

Socialdemokraterna kan fortsätta med sin mytbildning. Men jag tror de skjuter sig själva i foten. Väljarna är smartare än så.

Maria Larsson (KD)

Äldre- och folkhälsominister Förste vice partiordförande för Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel