Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-kristna vill se Berit Andnor som ordförande i valberedningen

Socialdemokraternas näste partiledare måste ha erfarenheter utanför partiet. Det är ett av de krav som partiets kristna förbund ställer på Mona Sahlins efterträdare.

Favoriten bland dem att leda valberedningens arbete är förre socialministern och tidigare ordföranden för Jämtlands läns Socialdemokrater Berit Andnor.

– Vi har alltför många i partiet som börjat i SSU och inte gjort något annat än politik, säger förbundsordförande Peter Wiederud till TT.

Ett annat krav är att partiledaren ska kunna hantera globala utmaningar och brinna för internationell politik. Den nye partiledaren måste också, enligt Weiderud, förstå Sveriges nya underklass som till stor del består av etniska minoriteter och att den traditionella arbetarklassen numera är medelklass.

– Men partiledaren måste också förstå den välutbildade medelklassmänniskan, framförallt dess frihetsbehov, säger han och pekar på till exempel önskan att fritt få välja skola åt barnen.

– Vi har under alltför lång tid varit försvarare av ett system och det behöver vi vädra ut väldigt snabbt.

Ett sista krav är att partiledaren ska öppna upp en sluten partistruktur. Att ha regeringserfarenhet och sitta i riksdagen är viktigt, men inte absolut nödvändigt, enligt Peter Weiderud.

Socialdemokraternas kristna förbund har också synpunkter på vem som ska leda valberedningen, men vill ännu inte offentliggöra dem. Berit Andnor, som pekas ut som favorit, tillhör dock inte Peter Weideruds favoriter.

– Hon har inte profilerat sig i de frågorna jag just nämnde, säger han syftar på kraven på partiledare.

– Men självklart är jag beredd att lyssna på Berit Andnor om hon är mer lyhörd i de här frågorna.

Weiderud anser också att de som är intresserade av att bli partiledare borde deklarera det öppet.