Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S)krämmande okunskap

Socialdemokraterna har i dagarna släppt en rapport om glesbygdssjukvård.

För mig som farmaceut är det skrämmande läsning. Inte bara vill de återgå till apoteksmonopolet, de verkar också helt sakna insikt om varför farmaceuter fyller en funktion. De skriver att de vill undersöka möjligheten för läkare att ge medicinen till patienten vid själva förskrivningen - med motiveringen att det skulle ge säkrare läkemedelshantering!

Uppenbarligen känner rapportskrivarna, däribland Jämtlands läns landstingsråd Robert Uitto, inte till att farmaceuterna är en garant för säker läkemedelshantering. Felbehandling med läkemedel är det allra vanligaste, och ett av de allvarligaste, misstagen som sker i svensk sjukvård. Säker läkemedelshantering bygger på att en läkare ordinerar läkemedlet och att en farmaceut därefter kontrollerar ordinationen innan läkemedlet expedieras. Vi har dessutom, tack vare detta system, lyckats hindra att läkemedelskostnaderna skenar iväg.

Att, som sossarna vill, återupprätta monopolet vore också förödande. Jag är väldigt tacksam över att jag, efter mina 25 år i yrket, äntligen har chans att välja arbetsgivare. Över åttio nya apotek har startats efter att monopolet slopades, och branschen räknar med upp till 700 nya apotek de närmsta åren. Det om något, har väl och kommer att öka tillgängligheten.

Ingrid Wagenius, farmaceut

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel