Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S)kolpolitik som oroar

Löfven, Baylan och Nordén (S) påstår i LT den 5 december att den moderatledda regeringen misslyckats fundamentalt med sin skolpolitik och avstått från nödvändiga prioriteringar i skolan. Detta vill vi nu bemöta.

I Östersunds kommun var det år 2012 15,2 procent av niondeklassarna som inte uppnått målen i ett eller flera ämnen. I Strömsund var samma siffra 19,1 procent, och totalt i Sverige är det hela 23,8 procent. Det är tydligt att Sverige har mer kvar att göra för att få världens bästa skola.

PISA-mätningen som offentliggjordes för en tid sedan visar att mer måste göras för att öka kvaliteten i svensk skola. En fortsatt nedgång var ingen överraskning men de kraftigt försämrade resultaten är naturligtvis mycket allvarliga. Alliansregeringen har nu som en av sina främsta prioriteringar att fortsätta genomföra rätt satsningar för att höja kunskapsresultaten och stärka likvärdigheten.

Viktigt att komma ihåg är att PISA 2012 mäter kunskaperna för elever som gick i nian under våren 2012. De omfattades alltså inte av Alliansregeringens stora skolreformer som infördes sommaren 2011. Dessa elever har gått nio år i den skola som Socialdemokraterna och före detta skolminister Ibrahim Baylan var ansvariga för.

Föräldrar, elever och lärare är trötta på att skolan används som politiskt slagträ. De vill ha lugn och ro både i klassrummet och i reformtempot. Alliansens kunskapsskola har fortfarande inte prövats. Samtidigt kan Socialdemokraterna inte ge ett enda konkret svar på vad de skulle riva upp om de fick chansen. Är det betygssystemet, den nya läroplanen, ökningen av undervisningstimmar i matematik eller karriärtjänster för lärare?

I ärlighetens namn har Socialdemokraterna mer eller mindre anslutit sig till Alliansens linje att återupprätta kunskapslinjen i svensk skola. Detta skiljer sig tydligt från de tolv år när Socialdemokraterna styrde. Då började resultaten sjunka och likvärdigheten att minska, men före detta skolminister Ibrahim Baylan stod passivt och tittade på trots varningar från Skolverket och de fallande kunskapsresultaten i de internationella mätningarna.

Trots Socialdemokraternas uppvaknande är vi oroliga. Socialdemokraterna har fortfarande inte gett besked om vilka de vill genomföra sin skolpolitik med. Blir det Miljöpartiet, som är kritiska mot betyg, eller får Jonas Sjöstedt, som vill avskaffa det fria skolvalet, ansvaret för utbildningspolitiken? Svenska folket vet inte och det är allvarligt.

Nya moderaterna vill fortsätta bidra för att Alliansen ska kunna stärka svensk skola och öka likvärdigheten. Vi vill ha mer undervisningstid, tidigare kunskapsuppföljning och fortsatta satsningar på att stärka läraryrket. Vi menar att hög kvalitet i undervisningen och mer tid mellan lärare och elev är avgörande för att vända de fallande kunskapsresultaten och återta topplatserna i PISA.

Saila Quicklund (M), Riksdagsledamot och länsförbundsordförande

Tomas Tobé (M), Skolpolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel