Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S i Åre räknar kallt med valseger

Den S-ledda oppositionen i Åre räknar kallt med röd-grön valseger och regeringsskifte i september. Det framgick med all tydlighet i onsdagens budgetdebatt i kommunfullmäktige där Socialdemokraterna var betydligt generösare med medlen än borgerligheten, som vill fortsätta spara.

Annons

I majoritetens budgetförslag för 2011-2013 är det fortsatt restriktivt med pengarna, trots att prognosen för i år visar på ett plusresultat på 28 miljoner kronor och balanskravet uppnås med stor marginal.

– Vi skjuter till medel när det behövs och det känns stabilt nog, sade Eva Hellstrand (C).

I oppositionen däremot tycker man att plus 28 miljoner är ett så bra resultat att det borde finnas pengar över för både det ena och andra, vilket oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg (S) också klargjorde i talarstolen. Majoritetens föreslagna besparing på fyra miljoner kunde man exempelvis helt enkelt stryka, ansåg hon.

– Vi räknar med valvinst, sade Sätherberg och tillade att den nya röd-gröna regeringen skulle öka statsbildragen till kommuner och landsting.

– Därför behövs inte besparingen och med en röd-grön regering blir det också statsbidrag för att bygga bostäder, sade Sätherberg självsäkert.

Eva Hellstrand (C) var skeptisk:

– Vad händer om det blir maktskifte här i Åre men nuvarande regering sitter kvar? Vad gör ni då?

Båda blocken är överens om att blev det pengar över skulle de i första hand gå till att öka personaltätheten och få ner volymtimmarna i barnomsorgen. För där går verksamheten på knäna efter de besparingar som gjorts.