Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S i Åre räknar kallt med valseger

Den S-ledda oppositionen i Åre räknar kallt med röd-grön valseger och regeringsskifte i september. Det framgick med all tydlighet i onsdagens budgetdebatt i kommunfullmäktige där Socialdemokraterna var betydligt generösare med medlen än borgerligheten, som vill fortsätta spara.

I majoritetens budgetförslag för 2011-2013 är det fortsatt restriktivt med pengarna, trots att prognosen för i år visar på ett plusresultat på 28 miljoner kronor och balanskravet uppnås med stor marginal.

– Vi skjuter till medel när det behövs och det känns stabilt nog, sade Eva Hellstrand (C).

I oppositionen däremot tycker man att plus 28 miljoner är ett så bra resultat att det borde finnas pengar över för både det ena och andra, vilket oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg (S) också klargjorde i talarstolen. Majoritetens föreslagna besparing på fyra miljoner kunde man exempelvis helt enkelt stryka, ansåg hon.

– Vi räknar med valvinst, sade Sätherberg och tillade att den nya röd-gröna regeringen skulle öka statsbildragen till kommuner och landsting.

– Därför behövs inte besparingen och med en röd-grön regering blir det också statsbidrag för att bygga bostäder, sade Sätherberg självsäkert.

Eva Hellstrand (C) var skeptisk:

– Vad händer om det blir maktskifte här i Åre men nuvarande regering sitter kvar? Vad gör ni då?

Båda blocken är överens om att blev det pengar över skulle de i första hand gå till att öka personaltätheten och få ner volymtimmarna i barnomsorgen. För där går verksamheten på knäna efter de besparingar som gjorts.