Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-förslag: ”Särskilda glesbygdsläkare ska göra utveckla yrket och göra det mer attraktivt”

Socialdemokraterna vill satsa på en särskild utbildning i glesbygdsmedicin för att utveckla yrket och förbättra situationen för läkare i glesbygd.

Annons

De vill att staten bjuder in landstingen och Läkarförbundet till en diskussion kring hur de tillsammans ska kunna skapa attraktivare tjänsteförhållanden för läkare i glesbygd.

I går besökte Socialdemokraternas välfärdspolitiska talesman Ylva Johansson Östersund för att tillsammans med landstingsrådet Robert Uitto presentera partiets rapport om glesbygdsvård.

En rapport som Robert Uitto varit med att ta fram och som präglar rapporten med vissa exempel från länet.

– Jag har lärt mig mycket i arbetet med rapporten, bland annat att glesbygd inte bara finns i Norrland utan i skärgården och i andra delar av landet, säger han.

Ylva Johansson pekar på att en fjärdedel av landets invånare bor i glesbygd att det förstås påverkar sjukvårdens villkor.

– Det handlar bland annat om avstånd och att den demografiska utvecklingen ser annorlunda ut med en åldrande befolkning, säger hon.

Att det är tufft att vara läkare på glesbygd, råder ingen tvekan om. Socialdemokraterna slår också fast att det är svårt att rekrytera läkare i primärvården inom stora delar av landet.

Att arbetsbördan är stor på grund av vakanser eller att de jobbar helt ensam gör det inte rekryteringen lättare precis.

”Samtidigt kräver jobbet ett brett kunnande och många direkta insatser och bedömningar av ibland svårare fall än normalt eftersom avstånden är stora och läkaren i glesbygd i allmänhet är den enda läkaren i området”, skriver de.

Socialdemokraternas rapport om glesbygdsvård ”Likvärdig sjukvård i hela landet” fokuserar på några punkter.

Om de vinner valet ska de ta bort den fria etableringsrätten för vårdföretag i primärvården.

– Vi vill ändra på att det ska vara exakt samma krav i hela landet, det kan inte vara innerstadsperspektiv på vården överallt som det är i dag, säger Ylva Johansson vidare.

Här finns förslag om;

• en ny nationell IT-strategi

• att all relevant vårdinformation och alla läkemedel ska samlas på ett ställe i en digital journal så patienten slipper upprepa sin historia vid varje ny vårdkontakt. Här föreslår ett statligt initiativ för att påskynda och samordna arbetet så målet ”en patient - en journal” nås

• att lagstifta om ett kommunalt huvudmannaskap för hemsjukvården

• att se över hur läkemedel ska bli mer tillgängliga för patienter. Ett exempel är att få mediciner hemskickade direkt i brevlådan utan att behöva besöka ett apotek.

• en nationell kvalitetscertifiering

• och ett nationellt bolag för ambulanstransporter.

Ambulanshelikopterverksamheten har under 20 år varit landstingens ansvar.

I rapporten säger Socialdemokraterna att en särskild statlig utredare har haft regeringens uppdrag att se över hur den offentliga sektorns användning av helikoptertjänster kan bli mer effektiv.

”Regeringen har tyvärr varit helt passiv i frågan. De har inte ens skickat utredningen på remiss”.

De menar att ambulanshelikoptern är viktig inte minst på glesbygden.

Högst på önskelistan för de som kör ambulanshelikoptern i Östersund är en helikopterplatta på sjukhuset tak. I dag måste nämligen patienterna lastas om till bil den sista biten till sjukhuset och kan vid svår sjukdom förlora viktiga minuter.