Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S) för ordning i välfärden

Sverige har en välfärd som vi länge har kunnat vara stolta över. Men utvecklingen oroar. Resurserna räcker inte till. De anställda i vården behöver ta hand om allt fler gamla och sjuka. Skolresultaten faller kraftigt. Klyftorna mellan elever och skolor ökar. Inte minst oroväckande är att människor far illa av vinstjakten i välfärden.

När vinstdrivna skolor drar ned antalet lärare är det en taktisk besparing som går ut över våra barns lärande. När vinstdrivna förskolor ersätter måltider med knäckebröd och vatten är det en taktisk besparing som går ut över våra barn. När vinstdrivna äldreboende tvingar personalen att springa fortare då de saknar kollegor är det en taktisk besparing som går det ut över våra äldre. Allt för att gynna de vinstdrivna bolagen i välfärden.

Den moderatledda regeringen har två lösningar på alla samhällsproblem: att sänka skatten eller att privatisera. Men verkligheten visar att deras ideologiskt drivna lösningar inte fungerar. Istället har vi idag fått en välfärd med sämre kvalitet.

Det är uppenbart att Sverige behöver en ny riktning. Välfärden ska inte betraktas som en marknad och vinstintresset ska inte vara styrande. Girigheten måste få ett slut nu.  Därför vill vi socialdemokrater införa nationella kvalitetslagar för att få ordning och reda i välfärden. Genom att ställa tuffa krav på bemanning och kvalitet ska vi säkerställa att pengarna som du och jag betalar in till välfärden också går till välfärden. Vi ska se till att det inte längre är möjligt att dra ned på antalet lärare i skolan, personal på äldreboendena eller mat på förskolan för att göra vinst. Oseriösa verksamheter i välfärden ska inte få fortsätta. Bolag som skatteplanerar ska inte få förtroendet att bedriva välfärdsverksamheter.

Fredrik Reinfeldts regering vill inte se vad som händer i vårt land. Trötta fortsätter de i samma spår utan att dra några lärdomar av de privatiseringar som gjorts. När situationen på Hälsans förskola uppdagades kallade utbildningsminister Jan Björklund uppgifterna märkliga. Tyvärr är det inte så märkligt. Skräckexemplen blir tvärtom allt fler.

Gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd – inte till aktieägares vinstuttag. Till skillnad från den moderatledda regeringen är vi socialdemokrater beredda att ta ansvar för att stoppa vinstjakten och återställa ordning och reda i välfärden. Välfärden behöver mer resurser, inte fler skattesänkningar eller privatiseringar. Vi vill att Sverige även i framtiden ska ha en välfärd att vara stolt över.  

Carin Jämtin (S)

Partisekreterare

Kalle Olsson (S)

Riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel