Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Centerns ökenvandring

I ett högerstyrt Europa går i dag 26 miljoner arbetslösa, 6 miljoner av dem är ungdomar. Vi ser hur människor hamnar i kläm och utnyttjas när den fria rörligheten sätts framför arbetstagares rättigheter. I striden om EU:s nya klimatmål har vi fått se den svenska regeringen lämna walk over. Om dessa saker borde EU-valrörelsens slutskede handla.

Men det håller inte alla med om. Centerpartiet väljer att istället diskutera frågor som avgjordes för 11 år sedan (euron), eller rena lögner om andra partier (att ge EU beskattningsrätt). (Se artikel "(S)katter hotar jobb" ltz 21 maj). När säcken är tom på egna politiska förslag (för att lösa högerns misslyckande) hänger sig centerns kandidater åt ren populism och floskelmakeri.

För det är alltid enklare att skylla på någon annan istället för att ta eget ansvar. Men hur kan man - med någon som helst trovärdighet i behåll - påstå att ett oppositionspartis politik slår hårt mot jobben? Det är väl ändå centern som ansvarat för regeringens näringspolitik de senaste åtta åren?

EU-valet den 25 maj handlar om hur vi ska lösa arbetslösheten, klimathotet och få ordning och reda på arbetsmarknaden. Detta är ödesfrågorna i 2014 års EU-val. Dock inte för centern som i stället har tapetserat hela Stockholms innerstad med gamla affischer från 2003 års euro-omröstning. Det är en lång ökenvandring man gett sig ut på.

I Europaparlamentet har partiet inte höjt ett finger för att säkra återflödet av pengar genom EU:s fonder. Regeringen har beslutat att tacka nej till medfinansiering för viktiga infrastruktursatsningar som Norrbottniabanan. Och när förhandlingen om EU-budgeten avslutades sålde regeringen ut landsbygdsstödet för att få behålla rabatten på avgiften. Landsbygden fick ta hela smällen. I alla dessa frågor har högern övergivit norra Sverige

Det är en politik som är rent fientlig mot utvecklingen i vår del av landet och för svensk landsbygd. Det är detta facit centern måste ta ansvar för.

Glöm inte att rösta den 25 maj. Rösta för en politik som bryter med de senaste årens högerdominans. En politik för fler jobb, ambitiös bindande klimatmål och rättvisa villkor på arbetsmarknaden.

Jens Nilsson (S)

Europaparlamentariker och kandidat i EU-valet 25 maj

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel