Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S avbryter förhandlingar med Västjämtlands Väl

Åres Socialdemokrater avbryter förhandlingarna med uppstickarpartiet Västjämtlands Väl. Det gick inte komma någon vart, menar S-ledningen.

Därmed stannar S förmodligen i opposition i Årepolitiken.

En månad har gått sedan valet och vilket styre Åre kommun ska ha de närmaste fyra åren är fortfarande okänt. Förhandlingar har pågått mellan olika partier men hittills har det varit locket på, ingen har velat säga hur det går.


Allt måste vara klart till den 1 november då det nya kommunfullmäktige ska ha sitt första möte.


Men nu meddelar Socialdemokraterna att man avbrutit alla förhandlingar med Västjämtlands Väl, det nya partiet som föddes ur missnöjet över skolflytten från Järpen till Mörsil och fick fem mandat i valet.


Partierna har träffats och diskuterat tre gånger. Till slut ville S ha ett klart svar.


– Vi kom ju aldrig framåt. Vi sade att de fick ge ett besked om de ville samarbeta med oss, säger S förstanamn Anna-Caren Sätherberg.


I torsdags kväll gav VV besked.


– De sade att de ville fortsätta förhandla med alliansen, säger Sätherberg.


S avbröt samtalen direkt, trots att det med stor sannolikhet innebär fyra år i till opposition för de röd-gröna. Men Sätherberg tycker det var rätt beslut, man kan inte dra ut på frågan om vilket styre Åre ska få hur länge som helst.  


Hon beklagar den långa tid det redan tagit att hitta en majoritet.


Västjämtlands Väls förstanamn Maria Kjellström är förvånad över S beslut.


– Jag trodde inte de skulle slänga in handduken så här. Sådana här förhandlingar måste få ta tid och det är ju en hel vecka kvar, säger Kjellström, som menar att VV:s enda chans att få igenom sin politik är nu, innan den 1 november.


Enligt Kjellström finns nu två möjligheter för VV: fast samarbete med alliansen eller vågmästarroll där man hoppar från fråga till fråga. Hon föredrar det förstnämnda.


På måndag ska VV träffa alliansen igen. Därefter träffas man internt.


– Så fram emot tisdag borde det vara klart, säger Maria Kjellström.