Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryskt tv-team filmade jämtländska pärlor

Trots ett relativt kylslaget klimat har ryssarna fått upp ögonen för Jämtland. Det är den aktiva och sportiga livsstilen som lockar i kombination med kultur och sevärdheter.

Programledaren Marina Toptyguna, producenten Leonid Kamensky och kameramannen Stanislav Selskiy kliver ur bilen uppe i Jorm och ställer sig snabbt och beundrar utsikten över Frostviksfjällen. Dagarna innan har de befunnit sig i Östersund med omnejd. Det är den jämtländska kulturen och traditionerna som lockar dem att göra mellan fyra och åtta nya tv-inslag från länet.

– Vi besökte Östersund för två år sedan och gjorde då bland annat ett inslag om Jamtli då, säger Marina.

Visit Sweden och Camilla Olsson, vd på Östersunds turist och kongress, hjälpte till med det besöket och därefter har de hållit kontakten, som nu resulterade i veckans besök.

Marina och hennes team reser runt i världen och gör korta inslag om mode, stil, traditioner, matlagning och djur, vilka sänds i ett program som i första hand riktar sig till kvinnor i den ryska kanalen Domashniy. Under veckan har de bland annat besökt HavtornsTina i Slandrom, smyckestillverkaren Snö of Sweden och Lilia Tchoumatchenko som driver Ateljé Lilia, där fokuserade på den svenska studentbalstraditionen.

Men även djur intresserar och därför har bland annat Moose Garden i Orrviken och travskolan i Wången filmats. Och uppe i Jorm tog Ola Sundquist och Elin Eriksson, som driver Korpens Öga emot. Marina skulle få hälsa på islandshästarna och ta sig en kort ridtur med Frostvikens fjäll i bakgrunden.

•• Vad är det i Jämtland som lockar i Ryssland?

– Naturen och det kalla vädret, säger Marina skämtsamt och drar åt jackan i halsen eftersom vårvärmen den här dagen lyser med sin frånvaro.

– Man inspireras av att människor som bor här ändå gör så mycket trots det väder som är här.

Den sportiga trend som präglar länet är något som tilltalar många, säger hon. Och där har skidskyttetävlingarna i Östersund hjälpt till att öppna ögonen för många ryssar som bor i den europeiska delen av Ryssland. Och där finns en betydande stor grupp ressugen medelklass.

– Jämtland kanske inte passar alla ryssar, men för de som gillar natur, sport och att se sig om är det ett bra resmål. Det är dessutom relativt billigt att åka hit, säger hon berättar att en flygbiljett mellan Ryssland och Stockholm går på cirka 100 euro.