Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rysare om vindkraftplanen

Det kunde ha gått åt endera hållet, antingen mer vindkraft i Åre kommun eller ingen alls.

Men efter lång diskussion och två rysligt spännande voteringar antogs planförslaget som det var: med ett fredat rödmarkerat Middagsfjäll och öppning för vindkraftetablering i Moskogen.

Det var sista kommunfullmäktige före sommaruppehållet och dagordningen var proppfull. Proppfull var även åhörarbänken, TV, radio, lokaltidningar och intressegrupper, alla var där för att se hur det långdragna vindkraftärendet skulle sluta.

De fick vänta sig igenom 15 andra ärenden och en kaffepaus och hela budgetdebatten men till slut var det dags. Tillägget om vindkraft till översiktsplanen, som det formellt heter, blev som bekant återremitterat av ett tidigare fullmäktige. Men nu fanns ingen återvändo, det måste antingen antas eller avslås.

Eftersom åsikterna inte följt partilinjerna i den här frågan var utgången helt öppen. Dessutom visste ingen hur den senaste tidens intensiva utspel kring Moskogen påverkat politikerna – åtminstone en känd vindkraftförespråkare, Olle Olovsson (C) har deklarerat att han bytt fot och nu var emot vindpark i Moskogen.

Olovsson var under onsdagen icke tjänstgörande ledamot och fick inte rösta, men det hindrade honom inte från att hålla ett rungande brandtal för vindkraft på Middagsfjället/Tångböleflätet, samtidigt som han argumenterade för sin nyvunna anti-Moskogen-åsikt.

Frågan var, skulle han få med sig fler?

Kommunstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C) inledde debatten med att yrka på kommunstyrelsens förslag, där Moskogen är enda grönmarkerade området lämpligt för en större vindpark på en annars helt rödmarkerad kommunkarta.

Hennes partikamrat Daniel Danielsson däremot vill ha mer vindkraft och yrkade på att man förutom Moskogen också skulle öppna upp området mellan E14 och Skalstugevägen (alltså fjällområdet Middagsfjället och Tångböleflätet) för vindkraftprövningar.

Gunnar Söderberg (FP) gick åt helt motsatt håll när han yrkade på att hela kommunkartan skulle rödmarkeras så att inget område alls skulle öppnas upp för prövning av storskaliga vindparker.

Efter en stunds debatt blev det tydligt att det skulle stå mellan Hellstrands förslag och endera av de två andra förslagen. Men vilket? Mer vindkraft eller ingen alls?

Spänningen började bli olidlig.

Förslagen ställdes mot varandra och det begärdes votering. Det blev en riktig nagelbitare men när man räknat rösterna var det seger för Söderbergs nolltoleransförslag.

Söderbergs förslag skulle nu ställas mot Hellstrands. Nagelbitardags igen.

En stund tidigare hade S-veteranen Thomas Hägg klagat på att alliansen inte lyckats prata ihop sig i frågan och sagt:

– Det blir vi som får rädda det här.

Så blev det: med stöd från S-ledamöterna vann kommunstyrelsens förslag och vindkraftplanen antogs.

I slutändan fick Eva Hellstrand som hon ville. Det obrutna fjällandskapet i väst värnas men hon kan ändå stolt säga att i Åre kommun satsar vi på alternativa energikällor, för där har vi öppnat för en större vindpark.