Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Rymlingar från fiskodling största hotet"

Storsjön Bergs fiskevårdsområde mejslar fram sina farhågor i miljödomstolen, mot planerna på en fiskodling i Hoverberg.

Som LT tidigare skrivit är ingen nöjd med tillståndsbeslutet. Wangensten fisk AB har också överklagat. Men bolaget vill ha tillstånd för att odla betydligt mer än de 500 ton, under tio år, som länsstyrelsen beslutat om.

Storsjön Bergs fiskevårdsområde anser däremot att det redan beslutade tillståndet är bekymmersamt nog. Största hotet är rymlingar och man befarar mer rymningar ju större odlingen är.

I fiskevårdsföreningens överklagan framförs också farhågor om bristande vattenkvalitet, övergödning, sjukdomar och skador om nivån på odlingen står fast.

Billstaån ligger cirka en mil från odlingen. Den ska byggas om och då rivs en damm för omkring 12 miljoner kronor.

– En större mängd rymlingar vore förödande då vattenvägen är öppen till sjön Näckten som ingår i Natura 2000.

Det konstaterar Hans-Erik Andersson, ordförande för Storsjön Bergs fiskevårdsområde, i överklagan.

Andra bekymmer: I Hovermoån, cirka åtta kilometer från den planerade odlingen, har en fisktrappa byggts för en miljon. Framöver är det tänkt att fisken ska kunna vandra fritt där.

Mindre bäckar har också restaurerats i området och det sker utsättning av öringsyngel. Vidare finns oro för vattentäkterna runt Hovermo där fiskodlingen ska ligga.

Ett varnade finger hålls upp för Landösjön. Ett område som har problem med rymlingar och växtlighet nedströms Långan, enligt överklagan.

Från fiskevårdsområdet håller man fast vid att 200 ton kan odlas på försök under fem år, med utvärdering av prover på vatten och gödning runt odlingen.