Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rymlig Ford för långa resor

Den som letar efter goda utrymmen har kommit rätt. Stora Ford Mondeo kombi är lättkörd, relativt billig som begagnad, om än inte så tyst som förväntad.

Ford Mondeo sväljer fem personer och i baksätet är det ingen större trängsel för tre passagerare. Sitsens och ryggstödets lutning skapar extra avstånd mellan huvud och tak. Bagaget är på 450 liter och utnyttjad till max rymmer kombin nästan fyra gånger så mycket last. Kombin är 15 centimeter längre än sedanen och kombisedanen.

Ford Mondeo erbjuder alla storlekar en bra körställning genom stolens och rattens goda inställningsmöjligheter, kvaliteten på de lätt skålade stolarna känns avlastande. Kupémiljön är luftig och inredning och instrumentering stabil, om uttrycket tillåts. I min vokabulär betyder det, i fallet Mondeo, robust konstmaterial, rejäla knappar på mittkonsolens musik- och klimatanläggning och tydliga instrument. Gillar skarpt den smart infällda mugghållaren.

Tung vagn

Mondeo har flera utrustningsnivåer, de två enklaste är Ambiente och Trend, det mest påkostade utförandet är Titanium X. Testbilen (Steel-nivå) har bland annat klimatanläggning och lite större fälgar. Antisladdsystem (ESP) blev standard 2005 och finns som tillval på äldre bilar. Ford Mondeo kombi är en tung vagn och med fullt antal passagerare och bagage längst bak känns det lite tryggare med ett aktivt säkerhetssystem. I Euro Ncap 2002 fick Ford Mondeo, med sidokrockskydd och krockgardiner, fyra stjärnor.

Den metalliclackade bilen, 7 500 körda mil, ligger tryggt och stadigt på motorvägen och för tankarna till långa komfortabla resor. Med risk för att vara petig trodde jag att vagnen skulle vara ännu tystare. Lika trevliga vägegenskaper visar den på min asfalterade och kurviga referenssträcka, inga tendenser till "glidande" chassi, upphängning och fjädring klarar av de hårda provokationerna med beröm. Styrningen är exemplarisk. Bensinmotorn på 146 hästkrafter varvar villigt vid acceleration och ska enligt uppgift dra lite över 0,8 liter per mil vid blandad körning. Som vanligt tar jag de uppgifterna med en nypa salt.

Kolla kanterna

Ford Mondeo klarar sig ungefär som medelbilen hos Bilprovningen, vilket betyder att några procent "åker dit" för svag färdbroms. Bilar från 2001-2003 har dock fler fel på parkeringsbroms och styrled. Rostskyddet har successivt förbättrats, men det skadar inte att kolla kanterna på dörrar och bagagelucka. Speciellt på bilar före 2004.

Ford Mondeos serviceintervall är 2 000 mil eller varje år, kostnad mellan 2 400 och 5 500 kronor per tillfälle beroende på servicetyp. Räkna med att lägga till några kronor för exempelvis bromsvätska och rostskyddskontroll.

Fotnot: I testerna används fordonsår som bygger på tillverkningsdatum/tagen i trafik i enlighet med Transportstyrelsens registeruppgifter. Testbilens fordonsår är 2005, men i Fords bok modellår 2006.

Ford Mondeo 2,0 Kombi 2005

Plus:

Rymlig bil till överkomligt pris. En riktig storlastare, men samtidigt lättkörd. Bra med utrustning.

Minus:

Kolla motorhuv, bagagelucka och dörrar efter rost på äldre bilar.

Modell allmänt*:

Ford Mondeo är en rymlig modell i stora mellanklassen. På begagnatmarknaden har Ford haft problem med andrahandsvärdet och Mondeo, både generation I och II, kan köpas relativt billigt. Jämfört med andra modeller i samma prisklass får man mycket bil för pengarna - stora utrymmen om inte annat. Den första Mondeo-modellen lanserades 1993. Mondeo såldes i tre olika versioner: sedan, kombisedan och kombi. Sistnämnda är förlängd 15 centimeter och bjuder på stort lastutrymme.

1997 gjordes en ansiktslyftning men utseendemässigt höll Mondeo i stort fast vid karosslinjerna från 1994. Genomgående har rostskyddet varit dåligt. Mondeo generation II lanserades hösten 2000 med en ny, större kaross och nya motorer samt bättre rostskydd. Innerutrymmena blev väsentligt större eftersom axelavståndet utökades något.

Som tidigare såldes Mondeo som fyradörrars sedan, som kombisedan och som en kombimodell. Sistnämnda är 4,8 meter lång, något längre än övriga modeller. Kombimodellens bagageutrymme tillhör de största i klassen. En ny fyrcylindrig 2,0-litersmotor på 107 kW är vanligast i Sverige, men även en 1,8-litersmotor är populär. Största motorn var en 2,5-liters V6-motor. 2007 lanserades en helt omgjord Mondeo-generation. Den nya modellen säljs även med en etanolmotor, samma som sitter i Volvo V70 2,0F.

Miljö:

Bränsle Bensin

Bränsleförbrukning (l/mil) 0,81

Miljöklass 2005

CO2-utsläpp (g/km) 193

Ekonomi:

Cirkapris (kr) 105 000* (testbilens pris: 99 000)

Skatt (kr) 1 755

Milkostnad (kr) 28**

Årlig kostnad (kr) 42 000**

Reparationer Pris (märkesverkstad):

Kamremsbyte (kr/intervall): Kamkedja, inget bytesintervall

Bromsskivor och belägg fram (kr, båda sidor): 5 200

Bromsbelägg bak (kr, båda sidor): 2 300

Spindelled (kr, båda sidor): 3 400

Länkarm (kr): 5 300 (f), 5 200 (b)

Avgassystem (kr, utom kat): 5 200

Stötdämpare (kr) 8 200 (f), 6 300 (b)

Koppling (kr): 13 300

Strålkastarinsats per styck (kr): 3 600 (hel strålkastare)

Teknik:

Effekt (hk) 146

Cylindervolym (cm3) 1 999

Växellåda Manuell

Vikt (kg) 1 437

Maxlast (kg) 633

Däck (bredd i mm/tvärsnittets höjd i förhållande till bredden i procent/fälgens diameter i tum) 205/55/16

Säkerhet*:

3-punktsbälte alla platser Ja

Krockkudde förare/passagerare Ja/Ja

Sidokrockkudde Ja

Låsningsfria bromsar Ja

Nackskydd fram med whiplashskydd Ja

Nackskydd på samtliga sittplatser bak Ja

Antisladdsystem Ja (standard från 2005)

Spinnreglering Nej

Euro Ncaps krocktest Fyra stjärnor av fem (Ford Mondeo 2002). Fem stjärnor (Ford Mondeo 2007)

Folksams olycksstatistik Medelhög säkerhet (Ford Mondeo 01-07)

* Priset för en enskild bil kan variera mycket beroende på körsträcka, utrustning, skick och inköpsställe. Avvikelser på plus eller minus 10 procent från det angivna cirkapriset är vanliga. Källa: Bilprovningen, Bilsmart.se, Autovista.

** Baseras på en årlig körsträcka på 1 500 mil. Inkluderar värdeminskning, skatt, besiktning, bränsle, reparationer, service, tvätt, rostskydd, tillbehör, däck. Avser grundmodellen. Källa: Bilprovningen, Bilsmart.se, Autovista.

Så här görs begagnattestet:

Den utvalda bilen provkörs under normala förhållanden under en dag på varierande vägtyper och i stadstrafik. Kvaliteten på bilar av samma fabrikat och årsmodell kan variera kraftigt beroende på en mängd faktorer som milantal och allmän skötsel. Omdöme som ges inkluderar den testade bilen, men även modellen i allmänhet baserat på fakta från bland annat Bilprovningen.

Bildtext 5-6: Kombiversionen av Ford Mondeo är förlängd med 15 centimeter och bjuder på goda utrymmen, både för passagerare och för bagage.

Foto: Tomas Hägg

Bildtext 7: Bagaget är på 450 liter och utnyttjad till max rymmer kombin nästan fyra gånger så mycket last.

Foto: Tomas Hägg

Bildtext 8: Infällda, smarta mugghållare borde finnas i alla bilar. I Ford Mondeo ser den ut så här.

Foto: Tomas Hägg

Bildtext 9-10: Kupémiljön är luftig och inredning och instrumentering stabil: robust konstmaterial, rejäla knappar på mittkonsolens musik- och klimatanläggning och tydliga instrument.

Foto: Tomas Hägg

Bildtext 11: Ingen trängsel för tre personer i baksätet. Armstödet i mitten är inte standard på alla Mondeo.

Foto: Tomas Hägg

Bildtext 12-13: Priset för en begagnad Mondeo är överkomligt, men var noga med att kolla rosten.

Foto: Tomas Hägg

//bilder:7