Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryktesspridning om Peak Innovation

Hans Wessén (M) har i en insändare i LT 7 september kritiserat mig för min insats när det gäller arbetet med Peak Innovation och att jag inte agerat som opolitisk tjänsteman i det arbetet.

Sakförhållande var följande; vid bolagsstämman den 31 maj med näringslivet, idrottsrörelsen, Mittuniversitetet, Regionförbundet och de tre kommunerna beslöt ägarna att uppdra åt en arbetsgrupp med representanter för alla ägarna att se över tjänstekonstruktioner och arbetsformer inom Peak Innovation/MSSP. Jag blev, som representant för de tre ägarkommunerna, ordförande i arbetsgruppen.

Samtliga mina ställningstaganden och uttalanden var förankrade hos de tre kommunstyrelseordförandena Leif Nord (M), Maria Söderberg (C) och AnnSofie Andersson (S). Från kommunernas eller Regionförbundets sida fanns inga politiska påtryckningar åt ena eller andra hållet - varken då eller senare. Arbetsgruppens förslag hade en stark uppslutning från samtliga ägare.

Att Östersunds kommun - med endast 15 procent av ägandet i MSSP - skulle styra sina ställningstaganden efter partipolitik är inte heller korrekt. Jag hade en fortlöpande redovisning till kommunstyrelsen som utan partipolitiska vinklingar diskuterade sakfrågorna på ett framåtsyftande sätt. I styrelsen har funnits - och finns även i dag - representanter för olika partier, från näringslivet, universitet och idrottsrörelse. Hans Wessén är alltså ute i ogjort väder när han talar om kartellbildning i Rådhuset. Övriga ägare från såväl kommunerna Åre och Krokom som regionförbund, näringsliv, universitetet och idrottsrörelsen kan knappast sägas acceptera bli styrda från Östersunds kommun eller "rådhuset". Det är ett oförskämt uttalande mot dessa företrädare från olika samhällsintressen.

Hans Wessén anför också att Peak Innovation skulle vara såväl ett miljonfiasko som en "skadlig sammanslutning". Låt mig bara konstatera att den auktoriserade revisorn från Grant Thorntorn föreslog att styrelsens ledamöter och VD skulle beviljas ansvarsfrihet, vilket också bolagsstämman med alla ägare beviljade den 28 juni. Varken Mittuniversitetets utredning eller Tillväxtverkets beslut utgick från att det skulle begåtts några oegentligheter i hanteringen. Det skulle vara hederligt om Wessén utgick från fakta istället för att medverka i en försåtlig fortsatt ryktesspridning om projektet. Vinnova som är den statliga huvudmannen för finansiering av Peak Innovation har tvärt om uttalat att projektets verksamhet varit lyckad och helt i linje med de mål Vinnova haft för verksamheten.

Nu arbetar en ny styrelse med en ny verksamhetsplan för att stödja länets företag och företagare med nya idéer. Låt nu denna styrelse få arbeta konstruktivt tillsammans näringsliv, universitet och offentligheten utan att på felaktiga grunder diskutera det som varit.

Bengt Marsh, kommundirektör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel