Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rykten om poäng för anlagda bränder

Polisen tror att ungdomar ligger bakom helgens bränder i Ödåkra utanför Helsingborg. Det finns uppgifter om att de får poäng för olika typer av bränder.

Annons

Enligt ryktena ger en bilbrand en viss poäng, en brand i en skola en annan.


Poängen blir dessutom högre om branden uppmärksammas i medierna, skriver Helsingborgs Dagblad.


– Vi har också hört uppgifterna, att ungdomsgäng från två bostadsområden konkurrerar så här med varandra, säger Bengt Wallin, tillförordnad närpolischef, till TT.


Wallin understryker att han inte har belägg för att det interna poängsystemet existerar, men utesluter det inte. Under alla förhållanden tror polisen inte att någon pyroman i klassisk mening ligger bakom de senaste månadernas bränder i skolor, en scoutstuga och en förskola. I stället riktas misstankarna mot grupper av traktens unga.


– Vi är väldigt oroade över utvecklingen och mycket angelägna om att få stopp på bränderna, säger kommunalrådet Peter Danielsson (M) till TT.


Socialtjänstens mobila team, som samarbetar nära med polisen, koncentrerar nu sin verksamhet till Ödåkra och flera väktare sätts in. Dessutom har allt fler ortsbor börjat nattvandra.


– Men på lång sikt gäller det att få föräldrar att ta ett större ansvar för vad deras barn gör på kvällar och nätter, säger Danielsson.

Mer läsning

Annons