Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ruvhten sijte vill ha resning i sedvaneprocessen

Ruvhten sijte förberedde en resningsansökan i sedvaneprocessen om renbete i Härjedalen. Men samebyn får nobben från Samefonden som säger nej till ett lån.

– Klart att jag är besviken. Flera samiska rättprocesser har finansierats med lån från Samefonden, men i det här fallet säger man bestämt nej, säger ordföranden i Ruvhten sijte, Edvin Rensberg.

Samebyn ansökte om ett lån på 700 000 kronor för en resningsansökan i Härjedalsmålet. Målet handlade om rätten till vinterbete för renarna på privata marker i Härjedalen.

Vinterbete med renar på privata marker i Härjedalen har under åren varit konfliktfylld och frågan ställdes på sin spets 1990 när 720 fastighetsägare i samtliga socknar i Härjedalen stämde samebyarna Handölsdalen, Mittådalen, Tåssåsen, Ruvhten sijte (tidigare Tännäs sameby) och Idre.

Domen blev en triumf för markägarna då både tingsrätten och hovrätten dömde till markägarnas fördel och efter 14 års rättsprocess slog Högsta domstolen 2004 till slut fast att samebyarna saknar sedvanerätt till renbete på de aktuella markerna.

Med hjälp av två olika advokatbyråer gör Ruvhten sijte bedömningen att en resningsansökan skulle kunna vinna framgång. Positiva utslag i både Nordmalingsmålet och Rätanmålet har också bidragit till detta, menar Ruvhten sijte i sin ansökan till Sametinget. Men några pengar därifrån blir det inte.

– Vi får ta en funderare på om och hur vi ska kunna gå vidare, men utan lån och andra ekonomiska resurser är nog möjligheterna borta, säger Edvin Rensberg.

Samefonden har lånat ut drygt 30 miljoner kronor till olika rättsprocesser där samebyar är inblandade varav hälften till samebyarna i Härjedalsmålet. Pengar som ännu inte har återbetalats.

Staten har tidigare meddelat att man inte är villig att stå för samebyarnas kostnader i Härjedalsmålet.

– Vi hoppas naturligtvis på att få tillbaka alla pengar, annars har vi lite pengar att dela ut i framtiden. Men sen beror det också på hur alla rättstvister slutar, säger Veronica Håkansson, Jakt- och fiskesamerna, som tillträder som ordförande i styrelsen för Samefonden efter nyår, till Sameradion.