Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ruth Magnusson slipper vindkraftverken

Under onsdagen tog Krokoms kommunstyrelse beslutet att säga nej till förslaget att bygga en vindkraftspark i närheten av Skärvången.

En av de största motståndarna mot de 34 planerade snurrorna är Ruth Magnusson från Bakvattnet.

– Nu är jag jättenöjd, säger hon. Att lägga ner projektet är det bästa för bygden.

Under drygt ett år har Ruth Magnusson kämpat för att skydda fjällvärlden mellan Skärvången och Åkersjön. Hon har hela tiden hävdat att de markerna är viktiga för turismen i området och att de därför ska fredas.

– Nu har politikerna tagit ett klokt beslut och nu kan vi få det lugnt ett tag. Vi måste välja vi som ska överleva i de här områdena. Antingen så ska vi ha vindkraft eller så ska vi satsa på orörd natur för våra turister och de bofasta.

Ruth Magnusson säger att det hade varit förkastligt för den här delen av fjällvärlden om det kommit upp 34 vindkraftverk med tillhörande elledningar.

– Då hade alla turister som söker sig hit för att bland annat se vår unika blomsterflora sökt sig till andra ställen där det finns orörd natur. Det skulle ge oss som jobbar med turismen mycket mindre inkomster. Jag vet också om företagare som vill satsa i det här området, men som har avvaktat beslutet om det blir en vindkraftspark eller inte. Nu tror jag att investerarna som ligger i startgroparna kommer att börja agera snabbt.

Lika glad som Ruth Magnusson är, lika besviken är kommunalrådet i Krokom, Maria Söderberg (C).

– Jag tror att det skulle vara möjligt att både ha vindkraftverken och turismen. Dessutom hade vi skyddat de mest känsliga områdena, de som låg närmast Bakvattnet.

Samtidigt som Maria Söderberg är besviken så känner hon respekt för dem som inte vill ha vindkraft på utsatta ställen.

– Men jag är bekymrad över att vindkraften skapar så stora motsättningar, säger hon.