Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ruth förtvivlad över återkravet

– Det är kränkande att bli misstänkliggjord för att ha undanhållit eller lämnat felaktiga uppgifter.

– Dessutom är det Försäkringskassans folk som har hjälpt mig att ansöka om bostadsbidrag.

Annons

Ruth Thoresson i Östersund är minst sagt förtvivlad över att hon nu tvingas betala tillbaka över 13 000 kronor till Pensionsmyndigheten upptäckt att hon fått för mycket i bostadstillägg under åren 2006-2010.

– Varför har det tagit sju år innan de upptäckte att det fanns en oriktig uppgift, säger hon.

– Det svåraste är att jag redan är dömd. Jag har överklagat beslutet tre gånger, nu är det bara att betala.

– Jag ser väldigt dåligt, i perioder ser jag inget alls eftersom jag är diabetiker och har blödningar i båda ögonen. Det var därför Försäkringskassans personal fick hjälpa mig med blanketten. Men jag har förstås skrivit under, säger hon.

I ett överklagande skriver hon "Jag har inte medvetet insett att jag undertecknat en ansökan som upprättats felaktigt eller ofullständigt av Försäkringskassans personal".

Ruth Thoresson fick en räkning från Försäkringskassan/Pensionsmyndigheten i februari på 13 318 kronor. Hon skrattade högt när hon öppnade kuvertet för hon trodde det var fel. Men det var det inte.

Hon pratade med Försäkringskassan och med Pensionsmyndigheten, men det hjälpte inte.

Hon har pratat med den juridiska rådgivningen som finns på biblioteket och fick rådet att överklaga och åter igen överklaga beslutet.

– Jag pratade även med socialbyrån som menade att jag inte har mer pengar än jag behöver, därför borde jag inte behöva betala tillbaka. Kronofogden sa samma sak - det finns inget att utmäta, säger Ruth Thoresson.

Men nu handlar det om Pensionsmyndigheten och Ruth Thoresson har skrivit under ansökan och där fanns inte tjänstepensionen med.

– Jag har tagit emot pengarna och jag har förbrukat dem, men jag ska betala tillbaka. Försäkringskassan, som ska driva in pengarna, har också sagt att skulden ska betalas av med 1 200 kronor varje månad som ska dras från min pension.

Ruth Thoresson har enligt Försäkringskassans egen uträkning ett disponibelt belopp på 2 252 kronor varje månad så det går att ta 1 200 kronor till skulden. Därefter ska hon leva på 1 052 kronor.

– Jag sliter så ont med detta, sover dåligt och har ont i magen. Nu har jag skaffat fram pengarna så jag tänker betala allt på en gång.

På Pensionsmyndigheten beklagar de att det tog så lång tid innan felutbetalningen upptäcktes.

– Pensionsmyndigheten har i vissa fall, tyvärr, långa handläggningstider för att utreda felutbetalningar. Vi har drygt 3 000 gamla ärenden där vi inte hunnit utreda återbetalningsskyldigheten, säger Richard Wirenius, biträdande processägare bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

Han säger också att de kan kräva tillbaka pengar långt bak i tiden. När det handlar om hur mycket pengar de ska betala tillbaka varje månad görs alltid en beräkning av ett så kallat förbehållsbelopp.

– Förbehållsbeloppet ska täcka in utgifter som hyra, mat medicin innan återbetalningsbelopp fastställs, avslutar han.