Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ruth Falk

Ruth Falk, född Walterfeldt, Frösön, har avlidit i en ålder av 90 år. Hon var född i Högheden, Älvsbyn i Norrbotten och växte upp där i syskonskaran av nio barn.

När hon skulle ut i arbetslivet började hon på Garnisonssjukhuset i Boden. Så småningom träffade hon sin blivande make, Ivar Falk, på dans i parken i Boden. De gifte sig 1945 i Älvsby kyrka och 1948 föddes sonen Per.

Makarna flyttade till Frösön 1950 och fem år senare föddes dottern Ulla. Familjen byggde 1962 en egen villa i Lövsta och tre år senare föddes dottern Karin.

Ruth var hemma och skötte om huset och barnen samt verkade under 1960-talet inom scouterna som Blåvingeledare. Hon började 1969 arbeta som dagmamma och kallades för "Tant Ruth" och blev en riktig kändis bland barnen och deras föräldrar på Frösön. Bland hennes intressen fanns gymnastik, promenader, japanskt broderi och tillverkning av lampskärmar. Hon var mycket stolt över att 1949 ha deltagit i Lingiaden tillsammans med 5 000 andra husmödrar på Stockholms stadion. Att fiska var ett stort intresse som hon delade med maken och de åkte ofta på pimpelfiske till Alsensjön eller besökte små fjällsjöar. När gränshandeln var i ropet åkte familjen gärna till Grenserasten i Norge för att bunkra socker, smör och ost.

"Eftersom man fick handla en ranson till varje person i bilen, så åkte vi med som gisslan", erinrar sig döttrarna leende.

En stor sorg drabbade familjen 1985 när Per avled i en svår sjukdom.

Ruth var en aktiv, social och generös person som älskade barn. Hennes dagbarn fick ofta baka pepparkakor och själv var hon duktig i både bakning och matlagning, där många älskade hennes pitepalt. Hon berättade ofta att när hon själv var barn och mamman ropade att det var matdags, så kom de inte när det var fisk, men när det var palt då sprang de in. Det var alltid öppet hus, alla kände sig välkomna och jularna blev till släktträffar där släkten trängdes och trivdes. Ruth hade glimten i ögat och kunde komma med underfundiga och oväntade kommentarer. Ruth blev änka 2001 då maken Ivar hastigt gick bort. Hon valde att bo kvar i villan fram till 2008, då hon flyttade till Rådmansgatans äldreboende. Där trivdes hon mycket bra och fick god omvårdnad fram till hennes bortgång.

Ruth och hennes syskon hade mycket god kontakt med varandra hela livet och hon är nu den sista i raden som har gått bort.

Ruth Falk sörjs och saknas av dottern Ulla med familj, dottern Karin med familj, sonhustrun Marie-Louise, barnbarn, barnbarnsbarn samt övrig släkt och vänner.