Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutger Persson

/

Förre målarmästaren Rutger Persson, Skogen, Hammarstrand, har avlidit i en ålder av 87 år.

Annons

Han var född och uppväxt på tingshuset i Ragunda, son till målaren Karl Persson och hans hustru Elma, född Ekström. Då fadern var vaktmästare vid dåvarande tinget fick också Rutger i tidig ålder börja hjälpa till med städning av lokaler, anskaffning av ved, eldning, tillsyn av häkte och underhåll av fastigheten. Yrkesmässigt skulle han dock komma att gå i sin fars fotspår då han vid cirka 15 års ålder påbörjade utbildning till målare genom att gå i lära hos sin far och senare efterhand avlägga gesällprov, vilka renderade honom mästarbrev. 

I början av 1940-talet träffade han sin blivande hustru Aina, född Rehnstedt. De gifte sig 1947 och flyttade samma år till Karlskoga där Aina fått arbete. Här fick Rutger genast arbete då behovet av målare var stort i en stad som var expansiv. Vistelsen i Karlskoga blev dock inte långvarig. Rutger behövdes hemma i faderns målerifirma och därmed återvände de hem igen. Här var han yrkesverksam fram till 1955 då han och hustrun valde att lämna Ragunda för Gävle. Här blev de bofasta och här arbetade Rutger för ett antal olika måleriföretag fram till 1987.

I samband med hans pensionering valde de att lämna staden till förmån för ett boende i det tidigare förvärvade fritidshuset i Skogen, Hammarstrand, som varit hustruns föräldrahem. Huset renoverades omsorgsfullt men kort efter färdigställandet drabbades Rutger av sjukdom, vilket starkt begränsade möjligheterna till ett aktivt fritidsliv. Efter en hjärtoperation kunde han och hustrun dock leva ett verksamt liv under en mängd av år. En höjdpunkt i hans liv var, när han som pensionär, fick hjälpa till att måla om en del av tingshuset i Ragunda.

Vid sidan av sitt yrkesverksamma liv var Rutger en aktiv person. Som ung var han idrottsligt intresserad och deltog ofta i tävlingar i löpning. Därtill var han kalenderbitare och var därmed svårslagen när det gällde statistiska uppgifter om sportresultat i de flesta sammanhang. I honom fanns, förutom skickligheten i att hantera penseln yrkesmässigt, en konstnärlig ådra som han gärna visade upp i form av alster i både olja och akvarell. Hans specialitet var nog ändå blyertsteckningar, med skuggningar som bara ett tränat öga kan förstå.  

Närheten till Gavlerinken i Gävle medförde att han besökte många matcher och hockeylaget Brynäs engagerade honom oerhört och låg honom varmt om hjärtat under många år. Något han också gärna ägnade sig åt var matlagning och han var en mästare på ett flertal anrättningar.

Rutger och Aina fick inga egna barn men ägnade sig gärna åt syskonbarnen, vilka aldrig glömdes bort vid födelsedagar, julhelger, konfirmationer och liknande. Rutger blev änkeman 2007. 

Mer läsning

Annons