Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RUT-jobben viktiga för kvinnorna

Svar till ’Magplask när Borg försöker surfa på den feministiska vågen av Magda Rasmusson och Sandra Fogelberg, Grön Ungdom, publicerad den 24/6.

Rasmusson och Fogelberg påstår att politiken som förts under de senaste åtta åren bidragit till negativ utveckling vad gäller jämställdhet och presenterar Anders Borgs fem viktigaste punkter för framsteg. De väljer dock att inte kommentera RUT-avdraget. Men det gör vi gärna. RUT-avdraget har gjort att tjänster som städning, fönsterputsning och tvätt som tidigare utfördes av en person i hushållet nu kan köpas in och ge mer tid till annat, som tid med barnen eller några timmar till på jobbet. Detta är värdefullt för många, inte minst för kvinnor ur ett jämställdhetsperspektiv då det obetalda hemarbetet fortfarande utförs främst av kvinnor. Utan avdraget skulle inte lika många ha råd att köpa tjänsterna, åtminstone vitt, och då skulle det heller inte bli några skatteintäkter. Vi Moderatkvinnor tycker det är minst sagt häpnadsväckande att MP vill avskaffa ett system som dessutom i stor utsträckning öppnat upp för företagande bland kvinnor.

Alliansregeringen har målmedvetet jobbat för att stärka drivkrafterna för arbete. Tack vare jobbskatteavdragen behåller i dag en sjuksköterska ungefär en extra månadslön om året. Vår politik har stöttat människor med små och medelstora inkomster, ofta kvinnor.

Att påstå att kvinnorna i vården och omsorgen betalar priset för jobbskatteavdragen genom stressigare villkor och deltidsanställningar istället för heltid är en märklig slutsats. Dessutom har andelen kvinnor som arbetar heltid har ökat med omkring tre procentenheter sedan 2006.

Lönegapet mellan kvinnor och män har minskat med drygt två procentenheter sedan 2006. Under Socialdemokraternas senaste 12 år vid makten minskade det inte alls.

Sysselsättningsgraden och arbetskraftsdeltagandet bland kvinnor har ökat sedan 2006. Under Socialdemokraterna var det tvärt om.

En annan viktig reform, utöver RUT, som regeringen har genomfört är Lagen om valfrihetssystem (LOV), som även den berör en kraftigt kvinnodominerad sektor. LOV öppnar nya möjligheter för den som driver eller som planerar att starta en verksamhet inom service, vård eller omsorg. 80 procent av de företag som startats tack vare LOV har en kvinna som ägare eller vd. Vi tycker det är märkligt att MP vill rasera en så viktig reform för jämställdheten och samtidigt säga att man arbetar för densamma.

Moderatkvinnorna arbetar för att jämställdhetsperspektivet ska vara en del i det dagliga arbetet, på alla nivåer och i alla stadier, hos de som är involverade i det politiska beslutsfattandet. Vi anser att grunden till bättre jämställdhet är att fler kvinnor har ett jobb och därmed en lön att försörja sig på. Att politiker ska bestämma vilka jobb som är okej och om lönen ska komma från det offentliga eller ett företag som startats tack vare RUT eller LOV känns varken jämställt eller modernt.

Saila Quicklund, Ordförande Moderatkvinnorna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel