Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Rut gör så att jag vågar anställa"

Carina Subäck och Mats Halfvarsson som driver Carina & Mats Städ och Bygg AB vågar nu satsa på företaget efter valet i söndags.

Företaget är ett av alla de städ- och byggföretag som bildades efter att regeringen införde rot- och rutavdragen under förra mandatperioden. Under 2008 föddes handelsbolaget och i december 2009 ombildades det till ett aktiebolag.

– Jag har en tjej anställd på 40 procent som jag har tänkt anställa på heltid, nu känns det mycket mer säkert att göra det, säger Carina Subäck.

Förutom henne har de även en snickare anställd på heltid.

Även om det inte är helt bestämt hur Sverige ska styras än, lutar det mot att RUT-avdraget blir kvar, något som gör Carina både glad och tacksam.

– Jag skulle mista mina pensionärer om det inte fanns. Men jag hade hoppats att även den kommunala politiken i Härjedalen skulle förändras, och att de införde LOV, Lagen om valfrihetssystem, säger hon.

Företaget städar åt barnfamiljer, pensionärer, gör flyttstädningar och har stugstädningar i turistområden.

Men att bara livnära sig på RUT-jobben är för osäkert, speciellt då det är valår.

– Man vet ju aldrig vad som händer. Det kan ju hända saker från en dag till en annan. Det kostar ganska mycket att vara småföretagare och anställa folk. Man måste ha många fasta arbeten som täcker upp lönen, säger hon.

Carina Subäck har bott i Stockholm under många år och när hon ville flytta hem till Ängersjö igen blev hon till en början arbetslös.

– Det här var ett sätt för mig att kunna stanna i Härjedalen, säger hon.