Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Russell Crowe om sin bibliska storfilm

Totalförbjuden i flera muslimska länder - hårt kritiserad av kristna organisationer.
"Noah" är årets hittills mest kontroversiella film och mitt i syndafloden står huvudrollsinnehavaren Russell Crowe.

Innan det bibliska eposet "Noah" hade premiär var det många, inte minst kristna grupper i USA, som var hårt kritiska mot idén om att göra film av berättelsen om Noas ark. Efter biopremiären i USA har kritiken delvis tystnat och allt pekar på att "Noah" kommer att bli en massiv publiksuccé - även om den fortfarande har förbjudits i flera muslimska länder.

– Vi fick utstå ett år av okunnig kritik. Nu har folk börjat se filmen och de inser hur respektfull den är mot grundmaterialet, säger Russell Crowe när TT möter honom i Los Angeles inför premiären.

Filmen är regisserad av Darren Aronofsky och Crowe spelar rolllfiguren Noah som i en vision ser hur jorden kommer att dränkas av ett väldigt regn och bygger en väldig ark för sin familj och jordens djur. I rollistan syns också stjärnor som Emma Watson och Anthony Hopkins.

Filmen skiljer sig från sitt urpsrung - här finns också strider med människor som inte får följa med på båten och Noah själv har blivit en miljökämpe.

– Innan jag gjorde filmen hade jag bara de mest grundläggande kunskaperna om Noa, sådant som jag fått i mig från Bibeln. Men ju mer jag försökte göra research, desto mer intressant blev han, säger Crowe.

Det som först och främst lockade honom var att få arbeta med Darren Aronofsky (som tidigare regisserat "Requiem for a dream" och "Black swan").

– Han lovade mig att det inte skulle bli några scener där jag var tvungen att ha sandaler på mig, och det skulle inte heller bli några scener där jag poserar med två giraffer över ena axeln och två elefanter över den andra.

I filmversionen hör Noah ingen dånande röst från himlen, utan har mardrömmar och visioner om vad han måste göra. Ordet "Gud" nämns heller aldrig, det talas i stället om "Skaparen".

– Jag tror inte på bilden av en gammal kille som har långt skägg och som flyter omkring på ett moln, jag tror på andlighet och jag särskiljer andlighet och religion. Organiserad religion har att ansvara för mycket som hänt, inte minst alla de krig som utkämpats i religionens namn. Men andlighet - det tror jag på. Gud finns i i oss alla. Att vara snäll och att ge, det är det som livet handlar om, säger Crowe.

Däremot tror Russell Crowe på berättelsen om syndafloden, i alla fall själva översvämningen.

– Varje religiös text, vilken religion det än må vara, talar om den. Man kan se märken efter den i till exempel Grand Canyon. Och även aboriginerna i Australien har sin egen översvämningsmytologi. Och kanske kommer det att hända igen, säger han.

Det går redan flera filmer med Bibeltema på biograferna i USA. Senare i år kommer Ridley Scotts film om Moses. Är det en tillfälligt att dessa filmer kommer nu, eller pekar detta på något i tidsandan? Crowe skrattar.

– Det är en ren tillfällighet. Jag tror inte det finns någonting som gör att det just nu finns ett behov av filmer om Bibeln. Det är väl helt enkelt så att här finns många bra berättelser att göra film av, säger han.

"Noah" har svensk biopremiär den 4 april.

Gunnar Rehlin/TT

noje@tt.se