Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rusning till utlottning av småviltjakt

Småviltsjakt inom Handölsdalens, Mittådalens och Tåssåsens samebyar har lottats ut på länsstyrelsen i veckan.

– Intresset för att delta är stort från hela Sverige och även Norge.

– Det är omkring 800 jägare som deltagit i utlottningen. Önskemålet från dessa är cirka 2 400 jaktdygn, säger Jens Andersson, fiske- och jaktansvarig på länsstyrelsen.

Utlottningen innebär att man kan få in 200 jägare per dag, maximalt. Cirka 20 områden per sameby är aktuella för jakten.

Men en del är bara intresserade av jakt de första dagarna och hoppar av om de inte får vara med då.

– Jakten blir bättre och man slipper trängas eftersom vi styr det hela genom lottning. Men givetvis blir en del väldigt irriterade över att de överhuvudtaget inte får någon jakt, säger Jens Andersson.

– Den stora diskussionen är att många ortsbor tycker det är för jäkligt och det har jag stor förståelse för. Men vi har också drabbats hårt av EU-lagstiftningen och ortsbor är inte garanterade jakt de tre första veckorna längre.

Jakten som omfattas av utlottningen pågår egentligen under 25 maj till 15 september. Jakten i sig får pågå till 28 februari.

– Vi ser till att portionera ut folk under de mest attraktiva första veckorna

– Men när jakttrycket nått en viss mängd stänger vi för alla utom kommunbor. Då är det bara de som får fortsätta, konstaterar Jens Andersson

• Önskemålet vad gäller jakttimmar ligger det i nivå med vad som lottas ut?

– Sett utifrån det främsta önskemålet, att delta i jakten de första dagarna, då räcker det inte till. Men om man kan komma andra eller tredje veckan tror jag jakttimmarna räcker, säger Jens Andersson.