Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rusning till julresor norrut

Tåg, buss eller flyg? Om du ska resa till släkten i jul gäller det att boka biljetten i god tid.

Annons

Den korta jul- och nyårshelgen kan göra att fler vill resa på samma dagar.


– Vi tror att det blir ett mer kompakt resande under julen i år. Den 22 och 23 och annandag jul blir stora resdagar. Vi kommer jobba på att sätta in extrabussar vid behov, säger Ingvar Ryggesjö, presschef på bussföretaget Swebus.


Swebus ser en liten ökning av bokningarna jämfört med i fjol, men har än så länge platser kvar.


Norrlandsrusch


Hos SJ har bokningarna satt i gång lite tidigare än förra året på vissa tåg till Malmö och till övre Norrland. På dagtågen mellan Stockholm och Östersund den 23 december är till exempel 96 procent av platserna redan bokade.


– Bokningarna med SJ:s tåg inför julhelgen sätter nu fart. På de flesta avgångar finns det biljetter, men på de populäraste sträckorna börjar det bli hög tid att boka om man vill vara garanterad en plats på tåget. Övre Norrland, Jämtland, Sundsvall och Malmö är traditionellt de resmål som bokas först inför julhelgen. Det ser likadant ut i år, säger Ulf Wallin, biträdande presschef på SJ.


Få flygstolar kvar


Även hos SAS är det Norrlandsbiljetterna som tar slut snabbast. Enligt Anders Lindström, pr-chef på SAS, kommer det att bli fullt dagarna före jul till Sundsvall, Östersund, Skellefteå, Umeå, Luleå och Kiruna.


– Det finns fortfarande några platser kvar till samtliga Norrlandsdestinationer, men vi rekommenderar kunder att boka snarast då det är endast få biljetter kvar, säger han.


På inrikesflyget inom södra Sverige finns det fler platser kvar. Där förväntar SAS sig att det dröjer lite längre innan det blir fullbokat.


Kort julhelg


Skidföretaget Skistar ser en minskning av bokningarna av skidresor över jul och nyår jämfört med förra året.


– Kalendern är emot oss över jul och nyår. Det är mer gynnsamt för oss när människor inte behöver ta lika många semesterdagar, säger Mattias Lindström, marknadschef på Skistar, som dock tror på ett större tryck senare i vinter.


Resebyrån Ticket ser däremot en 30-procentig ökning av bokningar inför jul och nyår jämfört med i fjol. Gran Canaria och Thailand toppar julens tio-i-topp hos Ticket. Även New York är populärt i jul på grund av den svaga amerikanska dollarn.