Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rushdieaffären rullar vidare

/

”Sätt på dig läsglasögonen, Peter.” Med de hårda orden går nu Kerstin Ekman till angrepp mot Peter Englund, ständig sekreterare i Svenska Akademien.

Annons

Det är tjugo år sedan, men fortfarande är Rushdieaffären ett infekterat sår i Svenska Akademien.

I onsdagens Dagens Nyheter går författaren Kerstin Ekman, själv avhoppad från Akademien, till hårt angrepp mot dess ständige sekreterare, historikern Peter Englund.

Orsaken är att Englund till DN sagt att affären hade en annan bakgrund, ”som fastighetsförvaltning” och att den ”förvärrades avsevärt av publiciteten”.

”Jag trodde det skulle vara bra för Svenska Akademien att få en sekreterare som var noga med källkritiken”, skriver Kerstin Ekman i sitt debattinlägg. ”Men inom akademin finns något som står över alla andra värden och grundsatser. Det är lojaliteten”.

Hon fortsätter:

”Det har gång på gång under tjugo år gjorts försök att skriva om Rushdiekonfliktens historia så att den i själva verket skulle gälla något helt annat än yttrande- och tryckfrihet. Sture Allén gjorde stora ansträngningar att få det att se ut som om akademin hela tiden hade tänkt stödja Rushdie. Det hade man inte. Det fordrades en presstorm för att akademin skulle yttra sig till hans försvar. Också här smyger sig historikern Englund tätt och smeksamt intill sin akademi.”

Ekman avslutar med en brysk uppmaning:

”Sätt på dig läsglasögonen, Peter. Läs noga akademins stadgar [...]”.

Mer läsning

Annons