Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rush

Genre: Actiondrama

Premiär: 4 oktober 2013

Regi: Ron Howard

Med: Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde med flera.

Speltid: 2 tim 3 min

Censur: 15 år

Vi måste prata om Ron Howard. Oscarbelönad regissör, mäktig Hollwoodproducent och genuint trevlig kille - men ändå en filmskapare som inte riktigt tas på allvar. Som kallas för "bruksregissör", trots att han ligger bakom kvalitetsfilmer som "Frost/Nixon" och "A beautiful mind" och kultklassiker som "Willow" och "Cocoon".

Kanske hänger det ihop med hans bakgrund som barnskådespelare och rollen som helyllet Richie Cunningham i komediserien "Gänget och jag", eller med det faktum att han ser ut som en rödhårig (numera tunnhårig) Thore Skogman. Det omdömeslösa beslutet att göra film av "Da Vinci-koden" och dess uppföljare kan också ha spelat in. Men framförallt tror jag att det är Howards tvära kast - från knasiga komedier till storslagna dramer - som gör honom svår att få grepp om.

Nu slänger han sig återigen ut i det okända med sin första bilfilm. "Rush" bygger på verkliga händelser och skildrar rivaliteten mellan två av 70-talets stora racingstjärnor: den brittiske playboyen James Hunt och den österrikiske petimätern Niki Lauda. De slogs om världsmästartiteln i formel 1 under en tid då deltagarna dog som flugor (bland dem svensken Ronnie Peterson).

Resultatet är en riktig åktur till film. Redan i förtexterna vibrerar golvet i biosalongen av ljudet från de skenande racerbilar. Den är filmad som en rockvideo med snabba klipp och extrema närbilder, bland annat från kameror inuti bilarnas motorer. Samtidigt är den så välspelad att gänget bakom "Fast & furious"-filmerna torde rodna av skam.

Blonde alfahannen Chris Hemsworth (mest känd för rollen som superhjälten Thor) kommer verkligen till sin rätt som den slampige rockstjärnetypen Hunt. Daniel Brühl – till vardags Tysklands största filmstjärna - gör en underbart oinsmickrande tolkning av den charmlöse Lauda. Vägledda av Ron Howard förvandlar de filmen från fläskig action till en lite sorglig historia om två män som kör bil med livet som insats eftersom de inte är särskilt bra på något annat.

Howards nästa projekt tippas bli filmatiseringen av Neil Gaimans roman "Kyrkogårdsboken", om en föräldralös pojke som uppfostras av spöken. Det är en fantastisk bok: rolig, vemodig och otäck. Nätet svämmar över av besvikna Gaimanfans som hellre hade sett ett annat val av regissör. Jag tror att Ron Howard kommer att överraska dem.

Karin Svensson/TT