Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Runner runner

Genre: Thriller

Premiär: 27 september 2013

Med: Ben Affleck, Justin Timberlake, Gemma Arterton med flera

Regi: Brad Furman

Speltid: 1 timme 31 minuter

Censur: 11 år

Om ens chef bjuder med en ner till bryggan för att mata krokodilerna bör man ana oråd. Men Justin Timberlakes rollfigur Richie lägger inte benen på ryggen utan hugger gladeligen tag i en rå kyckling och slänger ner den i det bubblande vattnet.

Richie har inte så mycket att förlora. Finanskrisen tog hans Wall Street-jobb. Och plan B, en tjusig Princeton-utbildning, är kostsam för någon som inte är född med silversked i mun. Richies extrajobb som marknadsförare av dyrbart internetspelande bland övriga studenter ses inte med blida ögon av rektorn. Således blir Ivan Blocks glassiga jobberbjudande i gråzonen Costa Rica, ett mecka för online-spel, perfekt tajmat för Richie.

Och pengarna rullar in.

Den inledande "The social network"-känslan som uppkommer genom ekvationen Justin Timberlake plus amerikanskt toppuniversitet plus online-dramatik går dock snabbt över och resten av filmen känns ungefär lika spännande som ett Jack Vegas-beroende.

Medan man väntar på lite välgörande dramatik eller att få fördjupade känslor för åtminstone någon inblandad bjuds vi på en inte särskilt sprakande kemi mellan Justin Timberlake och Gemma Arterton, som spelar Ivans businesspartner. Hon är den enda kvinnan i filmen som inte är en underskön prostituerad men att läsa henne är lika svårt som den mest garvade pokerspelare. Däremot ska Ben Affleck ha kred för sin sociopat till skumraskaffärsman. Det blir alltid kul när han dyker upp och peppsnackar med sin unge adept.

"Runner runner" som helhet känns dock mest som ett rätt misslyckat bidrag till det populära postfinanskris-temat "ung man med fel bakgrund har mycket att bevisa, tills han inser att han hamnat i en övergirig och korrupt soppa", kalkylerat direkt från "Wall Street".

Förhoppningsvis kan Martin Scorsese göra något vettigt med den här trenden med sin kommande "The wolf of Wall street" till jul.

Miranda Sigander/TT