Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rum för barn

/
  • Barnen får ta plats i utställningen ”Noll till ett” på Kulturhuset i Stockholm. Foto: Ebba Theore

Annons

Ge mammor en egen buss! Så utgjöt sig en sur insändare den 22/11.

Det har hänt att jag som hävdar att barn bör få ta plats, klagat över att bilderboksbilder, barnens konst, återges i ett frimärkes storlek, alltmedan vuxenkonsten med all rätt breder ut sig över kultursidorna.

Men vad skulle insändarskribenten ha tyckt om han (det måste vara en HAN) sett att Kulturhuset i Stockholm upplåtit sitt stora galleri – 800 kvadratmeter – till en utställning för barn mellan 0 och 1 år?

I strumplästen kommer man in i ett korvigt, mjukt, runt vitt hav, där gondoler eller luftskepp omslutna av gasväv svävar omkring på det krypvänliga golvet. Runda sittgrottor utplacerade här och där, genom sin tyngd relativt stationära alltmedan de tjocka korvarna, kuddarna och de mjuka odefinierade föremålen är dunlätta och kan puffas omkring på golvet, där barbapapaformade speglar överraskar. Vissa korvformationer slingrar sig fram och möter takets transparenta vävnad.

Är detta konst för barn? Jag tänker på alla experters uppmaning att stimulera de små och inte missa de första årens receptivitet, för att inte tala om barnvagnarna vända utåt mot världen medan föräldern lugnt kan prata i mobilen.

Denna miljö är motsatsen, en ”understimulerande utställning”. Inga starka färger, inga hoppande kaniner, inga höga ljud, istället lågmäld, meditativ musik, ofta bara ljud, och ett behagligt ljus som varierar bara litegrann under den timme man har till förfogande.

Grundtanken är att ge möjlighet till ett rofyllt möte mellan de nyanlända människorna och deras anhöriga. Det handlar om den viktiga anknytningen och en påminnelse om att relationen till föräldern eller den som finns i dess ställe, lägger grunden till självkänsla och empati.

Man har fem insläpp per dag och antalet platser är begränsat. Barn över ett år är inte välkomna. Inträdet kostar 30 kronor. Sist kommer man till en estetiskt utformad skrivplats, där man kan skriva ett brev till sitt lilla barn ”att öppnas år 2018”.

Utställningen pågår till och med den 1 mars 2009.

Mer läsning

Annons