Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rum för andlighet och miljöhänsyn

/
  • Projektion, reflektion, spegling. Ord ur psyko- analysens terminologi  som kan beskriva såväl människans dolda inre som installationen Tap Tim.
  • Foto: Lars Eje-Lyrefelt

Stillsamma vattenspeglingar som förmedlar ro och andlighet åt betraktaren. Och samtidigt en kraftfull protest mot den rovdrift som utarmar våra hav. Fredrik Wretmans installation Tap Tim på Färgfabriken är ett konstverk med många dimensioner.

Annons
En vattenbassäng täcker två tredjedelar av golvytan i Färgfabrikens stora utställningshall. I 140 000 liter vatten simmar 102 koikarpar i regnbågens färger. Våg- rörelserna som de åstadkommer projiceras på en duk i fonden.
Installationen installeras i lysrörsbelysning, men när hantverkarna tar paus en stund släcker Fredrik Wretman ner så vi ska få uppleva den rätta stämningen. Och vi känner direkt att det här kommer att bli ett perfekt rum för vila och eftertanke.
"Musikparfymen", som Fredrik Wretman kallar den, av tyske electronicakomposiören Robert Hinke är inte på plats än, men av Wretmans beskrivning förstår vi att den kommer att förhöja upplevelsen ytterligare.
- Jag hörde verket "Indigo" och mailade Hinke för att höra om jag fick använda det, berättar han.
- Jag bifogade en beskrivning av min installation och Hinke mailade direkt tillbaka: "Jag kommer". Så senare i eftermiddag (läs torsdag) kommer han hit med en särskilt omarbetad version speciellt för utställningen.
Fredrik Wretman har jobbat med vatteninstallationer länge. 1985 gjorde han sin första karpdamm på galleri Barbar i Stockholm, och den lilla damm med två karpar som fanns med på Färgfabriken Norrs öppningsutställning "Teleport Färgfabriken" blev en sorts revival av den.
Då blev det rabalder när det visade sig att man glömt att söka tillstånd att hålla levande fiskar på utställningen.
Har ni tillstånd den här gången?
- Joodå. Man lär sig, säger Fredrik Wretman och småler.
Att han valt att fylla sin damm med just koikarpar beror inte bara på att det är ovanligt färggrann och dekorativ fisksort. Minst lika viktigt är att karpen är en växtätande sötvattenfisk som går att odla utan att göra våld på miljön.
- Odling av lax och annan rovfisk gör enorma sår på havets botten. Men vi ser inte förödelsen för att den sker under ytan. Jag vill visa en bild av ett miljövänligt alternativ.
- När vi svenskar åker till Thailand till exempel äter vi karp med god aptit. Så varför inte odla den i stor skala här hemma också?
I morgon lördag är det vernissage för Tap Tim. Utställningen pågår till den 29 mars.

Mer läsning

Annons