Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rudmar Jonsson

/

Rudmar Jonsson har avlidit i en ålder av 81 år och efterlämnar två barn och tre barnbarn.

Annons

Han var son till Greta och Karl Jonsson och föddes i morföräldrarnas torp Annelund i Rissna, Sundsjö, den 12 april 1929. Han växte upp i Svedje, Pilgrimstad som den äldste i en syskonskara av sex barn.

Rudmar älskade skolan och under sitt sjätte skolår informerade hans lärare om fortsatta studier, till exempel realskola, men nämnde även folkhögskola. Han ville absolut fortsätta att läsa. Följande höst satt han och grät när han inte fick gå till skolan vid terminsstarten.

Efter några år med fortsättningsskola, Hermods-kurser, arbete hemma på småbruket tillsammans med mor och far och springpojke i Östersund, skickade han in sina ansökningshandlingar till Birka folkhögskola. 1946 började ett helt nytt liv som han själv uttryckte det, han fick äntligen börja studera.

Studierna ledde så småningom vidare till Folkskollärarseminariet i Karlstad, där han gick i fyra år.

På Birka träffade han Ester Johansson från Oviken och under tiden Karlstad gifte de sig och fick 1956 en son, Pär.

1956–1963 arbetade Rudmar som folkskollärare i skolan i Jämtlands Nyby och 1958 föddes en dotter, Mariann.

1964 sökte han en tjänst vid Birka folkhögskola och där blev han kvar fram till sin pension.

Han trivdes helt förträffligt – hans egna ord – med sitt yrke och var mycket omtyckt både bland lärare och elever.

Hans intressen omfattade speciellt musik, litteratur och konst och han målade också själv en hel del främst i akvarell. Han spelade ofta piano när vi barn växte upp. Han hade också ett stort naturintresse och tog med oss barn ut i naturen för att lära oss om storspov och liljekonvalj och inte minst för att vara ute och åka skidor.

Under tiden i Ås tillbringades större delen av somrarna i torpet Annelund som han förvärvade efter sina morföräldrars bortgång. Där fick han under många år utlopp för sitt intresse för trädgårdsodling samt att vara nära naturen och skogen.

Rudmar och Ester gick så småningom skilda vägar och han bodde kvar på Birka tillsammans med sina barn under några år.

1974 gifte han om sig med Gunnel Wilhelmsson och när det var dags för barnen att flytta hemifrån bosatte han och Gunnel sig i Gunnels hemby Norra Greningen där de renoverade en gammal lärarbostad.

Han fortsatte att utveckla sitt trädgårdsintresse med bland annat odling av blommor, grönsaker men även biodling. Han lärde sig också konsten att binda böcker under denna tid, dels åt sig själv, dels på uppdrag av släkt vänner och bekanta.

Gunnel blev sjuk i MS men kunde bo kvar hemma tack vara Rudmars omvårdnad. Efter Gunnels bortgång bodde han kvar hemma några år och ägnade mycket tid åt sina kära böcker, men flyttade hösten 2009 till Häradsgården i Lit, där han bodde den sista tiden.

Rudmar sörjs närmast av barnen, barnbarnen, syskonen, svågrarna med familjer.

Vi kommer att minnas honom med stor saknad men med många glada och kära minnen i behåll.

Pär och Mariann

Mer läsning

Annons