Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ruben Östlunds nya film "Turist" spelas in i Åre

Just nu spelas Ruben Östlunds nya film "Turist" in i franska Alperna.

I maj kommer filmteamet till hotellet Copperhill Mountain Lodge i Åre för att filma inomhusscener.

Det var svårt att hitta en miljö som ingav rätt känsla och Plattform produktion diskuterade till och med att bygga upp en miljö.

– Främst letade vi i Frankrike där filmen utspelar sig, men även i Sverige, säger filmens producent Erik Hemmendorff från Plattform produktion i ett pressmeddelande.

Produktionsbolaget står bakom flera av de senaste årens mest uppmärksammade filmer som "De ofrivilliga" och "Play". Tips om Copperhill kom bland annat från Jämtland Härjedalen Turisms filmkommissionär Per Hjärpsgård. Diskussionerna om att förlägga inspelningen till Åre inleddes under filmfestivalen i Cannes 2012.

– Vi letade länge efter en hotellmiljö som skulle kunna vara lika visuell och spektakulär som det drama som ska utspela sig i filmen, säger Erik Hemmendorff.

De flög upp för en titt och efter fem minuter på hotellet hade de bestämt sig.

– Den internationella känslan, rymden och helheten på Copperhill Mountain Lodge är väldigt filmisk. Det var som om miljön skapats för att göra film i och bara stod och väntade på oss, säger Erik Hemmendorff.

Regissören Ruben Östlund har en bakgrund som skidfilmare och har sedan tidigare ett kontaktnät i Åre medan producenten Erik Hemmendorff själv är bördig från Frösön. Ytterligare kopplingar till länet med omnejd finns i teamet: skådespelaren Johannes Bah Kuhnke kommer från Strömsund och Kristofer Hivju från Trondheim.

Enligt Per Hjärpsgård kommer filmen att ge många tillfälliga arbetstillfällen och han ser det också som en möjlighet för länets filmarbetare att få ännu mer erfarenhet.

– Det är naturligtvis jättekul att vi återigen får en produktion till länet av den här kalibern, säger Per Hjärpsgård.

Han tycker också att det är bra att man pratar om regionen som en produktionsplats men anser att man måste få till stånd en filmfond för att på allvar kunna konkurrera med andra regioner där kapital finns.

– Det här är att se som en tillfällig företagsetablering, säger Hjärpsgård.

Producenten Erik Hemmendorff har tidigare berättat om filmen "Turist" för LT:

– Ett väldigt stort projekt som innehåller en av filmhistoriens mest spektakulära lavinscener. (...) Ett välbärgat medelklasspar med två barn hamnar i en katastrofsituation. De blottar sidor för varandra som de inte visat tidigare, efter det blir det en tuff sak att bara gå vidare.

Då förutspådde han att den nya filmen, liksom Östlunds förra film "Play", skulle bli omdebatterad:

– Det kommer bli mycket debatt om den också, folk kommer att skärskåda sina egna relationer, säger Erik Hemmendorff.

Inspelningarna startar den 2 maj i Åre och pågår i ungefär fyra veckor – en relativt lång inspelningsperiod.

Filmen väntas ha svensk biopremiär hösten 2014.