Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ruben Östlund: "Jag ska ta den där regibaggen från honom"

Roy Andersson är en stor förebild för filmregissören Ruben Östlund. Men inför Guldbaggegalan 2015 ser han honom som en konkurrent.

För genombrottsfilmen "Play" fick Ruben Östlund två guldbaggar i kategorierna bästa regi och bästa foto.

Nu satsar han på en ny bagge med "Turist" som får svensk biopremiär 15 augusti.

Därmed hoppas han slå idolen Roy Andersson som även han är aktuell med ny film, "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" som nyligen togs ut till Torontos internationella filmfestival och har svensk biopremiär 14 november.

– Han har ju varit en av de viktigaste regissörerna i svensk filmhistoria och nu jävlar ska han få pisk på nästa Gudlbaggegala! Jag ska ta den där regibaggen från honom. Jag tror inte att "Duvan" har en chans gentemot "Turist", säger han lite skämtsamt blandat med en gnutta allvar.

I våras vann "Turist" det prestigefyllda jurypriset i kategorin Un certain regard på filmfestivalen i Cannes. Är du tävlingsinriktad?

– Kanske, eller jag vill försätta mig själv i en jobbig situation genom att säga att vi ska ha premiär i Cannes. Då anstränger jag mig. Men också för att alla i teamet ska veta vilken målsättning vi har. Sedan är det väl alltid kul att tävla!

Finns det något som kan kallas ett Cannesvinnarkoncept?

– Det går säkert att analysera de filmer som har vunnit och se att det finns en viss typ av innehåll som är vinnande. Dit hör exempelvis unga flickor som vill ligga med äldre män och de väldigt våldsamma filmerna. Men jag behöver inte överge min egen världsbild för att vara med där.

Ylva Lagercrantz Spindler/TT

ylva.lagercrantzspindler@tt.se