Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roy Andersson efter Ingmar Bergman

Annons


Roy Andersson blir ny hedersordförande för filmfestivalen i Göteborg efter Ingmar Bergman.

-Vi frågade och vi frågade, och till slut sade han ja, säger Åsa Bernlo, festivalens vd.

När Göteborg International Film Festival, som den formellt heter, intar göteborgska biografer 23 januari till 2 februari så är det 32:a gången.

Ingmar Bergman var förste och hittills ende hedersordförande under festivalens historia, från 1994 fram till sin död i juli 2007.

-Efter hans bortgång funderade vi länge för det är inte självklart, inte ett självändamål, att ha en hedersordförande, säger Åsa Bernlo.

När festivalledningen väl kom fram till att svaret på förutsättningarna stark integritet, mod och filmskapande stavades Roy Andersson, så var beslutet lätt.

-Urvalet till festivalen kommer han inte att lägga sig i, däremot ser vi fram emot ett långt samarbete med filmen i fokus, säger Åsa Bernlo.

Festivalen smygstartar 8 januari med en dokumentärfilmsretrospektiv som består av tio filmer ur festivalens historia. Bland dem Jan Troells "Sagolandet", Michael Moores "Bowling for Columbine" och Robert Epsteins "The times of Harvey Milk".

Dessa filmer visas varje dag fram till festivalstart.

De åtta kortfilmer som ska tävla om "Startsladden" har nu också utvalts. Utmärkelsen delas ut för sjätte gången och består av filmteknik och en summa kontanter att spendera på nästa produktion. Priset uppgår i dagsläget till närmare 750 000 kronor, men det växer ständigt tack vare sponsorer.

Festivalfolket avslöjade vidare på måndagen att vinjettfilmen nästa gång blir två 30-sekundersfilmer, signerade Mårten Nilsson, Gunilla Heilborn och Kim Hiorthöy.

Mer läsning

Annons