Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rovdjursföreningen överklagar beslut om vargjakt

Den Svenska rovdjursföreningen är inte nöjd med beslut om vinterns licensjakt på varg.
Föreningen meddelar nu att man överklagar jaktbeslut i fem olika län till Högsta Förvaltningsdomstolen.

Beslut om jakt på varg har tagits av länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Västmanland, Dalarna och Gävleborg. Alla beslut har nu överklagats av Svenska Rovdjursföreningen.

"I besluten påstår länsstyrelserna att vargstammen i Sverige skulle ha en kontinuerligt hög tillväxttakt. Men den tillväxten bröts av en minskning för två år sedan", säger Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, i ett pressmeddelande.

I första hand vill föreningen att jakten stoppas helt. I andra hand vill föreningen att jakthundar som spårar varg ska hållas kopplade, för att undvika djurplågeri. Föreningen menar att de tidigare besluten om licensjakt strider mot jaktlagen, framgår det av pressmeddelandet.

"Att låta en grupp lösspringande hundar förfölja och hetsa ett vilt djur är en grym och stressande jaktform, som inte har någon plats i den svenska jakttraditionen, säger Torbjörn Nilsson.