Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rovdjuren hotar rennäringen

I juni betalades den preliminära rovdjursersättningen ut till samebyarna. Jämtlands samebyar får i år totalt 8,4 miljoner kronor. Men renägare menar att ersättningen inte täcker samebyarnas ekonomiska förlust.

Samebyarna har rätt till ersättning för rovdjursskador. Varje år betalas ett preliminärt belopp ut i juni. Beloppen till samebyarna baseras på förekomsten av rovdjur i renskötselområdet och antalet föryngringar av rovdjur. Det slutliga beloppet fastställs i december efter att en slutinventering har gjorts.

En av de elva samebyarna i Jämtland är Ohredahke sameby i Backe som får 1,3 miljoner. Enligt samebyns ordförande Sture Åhrén har rovdjuren blivit ett allt större problem för rennäringen de senaste åren.

– På 80- och 90-talet kunde vi slakta 1 800 renar, i dag slaktar vi under 300 renar. Rovdjuren tar 800-900 kalvar varje år, säger Sture Åhrén.

Enligt Sture Åhrén löser inte rovdjursersättningen det problem som rovdjuren utgör för rennäringen eftersom ersättningen inte täcker de ekonomiska förlusterna. Han menar att rovdjursstammen måste ner på en nivå som gör det möjligt att leva på renskötsel.

– Jag är hellre utan ersättning om jag får behålla mina renar, säger Sture Åhrén.

Som läget är nu tror inte Sture Åhrén att det finns särskilt många unga samer som vill satsa på rennäring. Han är besviken på myndigheterna som enligt hans mening inte förstår problemet.

– I slutänden är det regeringen som bestämmer hur mycket rovdjur det ska vara, säger han.