Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rovdjur viktigt ärende på samemöte

Sametinget genomför under tre dagar sitt tredje plenum för året. Den här gången möts deltagarna i Östersund.

En lång rad ärenden ska behandlas fram till och med torsdag och för första gången ska man arbeta i utskott.

På den digra listan av ärenden betraktas flera som viktiga.

• Toleransnivåer för rovdjur hur ser de ut? På uppdrag av regeringen ska Sametinget utforma ett förvaltningsverktyg för förekomst av stora rovdjur. Det ska baseras på en toleransnivå för rennäringen. Sametinget ska även föreslå vilka förebyggande åtgärder som rennäringen bör genomföra.

• Arbetet med initiativ till en ny samepolitik är aktuellt. I maj antog regeringens kommitté i frågan namnet ”Siidajuogus”. Kommitténs ordförande fick i uppdrag att arbeta fram ett grovt ändringsförslag av rennäringslagen, vilket kommittén nu bearbetar och väntas vara klar med i januari.

• Renskötselkonventionen från 1972 upphörde 2005. Förhandlingar om en ny har pågått sedan dess. För ett år sedan undertecknade den svenska och norska regeringen utkastet till en ny renskötselkonvention, som inte har ratificerats. Sametingets styrelse är splittrad i frågan och debatten i plenum bedöms bli en av de intressantare under mötet i Östersund.