Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rotsaker på menyn

Nyskördade rotsaker gör det enkelt att laga god mat. Skär dem i klyftor och rosta, tärna ned till en färgstark och smakrik rotsakspytt eller njut av en varm rotsaksmacka.

Annons

Närodlade rotsaker är inte bara gott utan även ett miljösmart val. Något att tänka på i en tid då våra livsmedel fraktas runt halva jordklotet innan de hamnar på köksbordet. Rotsaker är dessutom hållbara och tåliga vilket gör att svinnet är lågt. När de väl har kommit ur jorden trivs de bäst på mörka, svala platser. En sval matkällare är en idealisk förvaringsplats, men nedre delen av kylskåpet går också bra.

Kombinationen rotsaker, färska örter och olivolja ger ljuvliga smaker. Rosmarin och timjan är favoriterna, men fransk dragon och salvia är också goda till rotsaksrätter.

En enkel rätt som varma mackor blir härligt smakrik med hjälp av rotsaker, lagrad ost och fransk dragon. Bäst blir de på rustikt bröd med en rejäl dos riven ost som täcke.

Pytt i panna i sin vanliga form är en gömma för rester av kött eller charkuterivaror. Men i en uppdaterad version får rotsakerna huvudrollen. En och annan potatis kan få hänga med - men kålroten, palsternackan och moroten får dominera. Stek pytten långsamt tillsammans med färsk timjan så att rotsakerna hinner mjukna och få den härliga timjanbrytningen.

Rosmarinrostade rotsaker passar perfekt till sensommarens grillade köttbitar. Skär dem ganska grovt och låt bitarna mjukna i medelvarm ugn för att sedan rostas i högre temperatur. Bättre tillbehör än så kan man knappast få.

Dan Strandqvist/TT

dan.strandqvist@tt.se