Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röstfiske i pensionärsleden

Vem är mest trovärdig som skattesänkare, jag eller Mona Sahlin? Retorisk fråga från Fredrik Reinfeldt när valets två statsministerkandidater möttes i tv-debatt på måndagsmorgonen.

Frågan gällde regeringens straffbeskattning på ålderdom.

Oppositionens långsiktiga löfte är en skatteutjämning mellan löntagare och pensionärer medan borgerligheten nöjer sig med justeringar på marginalen. I helgen förkunnade alliansledarna under pompa och stått att de enats om att sänka pensionärsskatten med fem miljarder. Ett besked som ska ställas mot att högern spenderat 70 miljarder i skattesänkningar på löntagarna. Hittills. Fredrik Reinfeldt har ju signalerat att han önskar fortsätta skattesänkarfesten vid en eventuell valseger. Därmed är det oklart om de här fem miljarderna verkligen kommer att minska skillnaderna.

Jo, men levnadsomkostnaderna är ju betydligt lägre, menar statsministern, för en 67-åring jämfört med 37-årig småbarnsförälder. Lätt för en med 135 000 kronor i månadslön att säga!

Faktum är att en normal pension motsvarar ungefär 60 procent av lönen. Väldigt många pensionärer lever i dag under knappa förhållanden; ett stort antal uppbär garantipension eftersom de skrapat ihop så lite under sina yrkesliv.

Oppositionens löfte om en skatteutjämning är därför inte bara moraliskt riktig, det är en politik för att hålla ihop samhället.

För övrigt kan man fundera vari skillnaden består mellan en arbetande sjuksköterska och en pensionerad dito? Statsministern återkommer i snart sagt varje debatt till den anonyma sjuksköterskan som fått 1 700 kronor mer i plånboken. Däremot håller han tyst om den pensionerade kollegan som knappt fått någonting (tvärtom, på grund av den krympande svenska ekonomin minskar nu pensionerna). Resonemanget är obegripligt, varför är den ena värd mer än den andra? Vad säger regeringens prioritering om högerns människosyn? En hel del.

Borgerlighetens behandling av de äldre är symptomatisk för en politik med udden konsekvent riktad mot de svagaste: sjuka, arbetslösa och gamla.

En S-ledd regering kommer att behöva ägna betydande resurser åt att återupprätta ett anständigt förhållande mellan samhällets grupper. Rödgrön skadesanering. De med gott minne vet att det inte är första gången ...