Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röster om ettan

Annons
Y Steget upp till Allsvenskan för satsande division 1-lag i ishockey blir bara större och större. Den som säger så är Patrik Jonsson, sportchef i Piteå.
I gårdagens krönika hävdade jag att något drastiskt måste göras för att inte hockeyn i Norrland helt ska utarmas. Om nuvarande serieupplägg där lagen i de två norra division 1-serierna först möter varandra inbördes flera gånger i en lång räcka ojämna matcher för att sedan försöka sno åt sig en playoff-plats i en kort Allettaserie säger Patrik Jonsson:
– Fördelen är att kostnaderna hålls nere. Sportsligt är det snudd på katastrof.
Serierna känns avgjorda redan innan de startat.
Det blir allt svårare att locka spelare.
"Hobbylag" huserar i division 1 istället för att spela i division 2 vilket i sin tur går ut över juniorlagen (som spelar i tvåan för att J20-serie saknas).
Dörren för föreningar som Piteå som satsar år efter år för att ta sig tillbaka till Allsvenskan hålls knappt öppen på glänt längre. Patrik Jonsson menar att det inte bara är uppläggen för de norra division 1-serierna som måste rättas till.
– Det är något som är galet hela vägen. Många Allsvenska lag hänger på repet.
En återgång till det gamla systemet vore det bästa, menar Jonsson.
– Fyra division 1-serier i Sverige och en Allsvenska efter jul vore det bästa. Då skulle även statusen på division 2 höjas.
Alternativt vill Jonsson ha en Alletta i Norrland redan från start. För att klara det ekonomiskt kan han tänka sig spel i sammandragsform.
Liknande tongångar hörs från Hudiksvall där jag får tag på tränaren Mattias Svelander som menar:
– Distriktsförbunden måste trycka på så att svenska ishockeyförbundet tvingas agera. Förbundet har ansvaret och måste hjälpa till även ekonomiskt.
I flera år har vi hört tongångar som dessa från flera håll. Inte minst från ÖIK, Jämtland Hockey, ÖHC – eller vad hockeylaget i Östersund nu hetat.
Och inget har hänt.
Fick ett mått på hur ointressant frågan om att stötta upp division 1-hockeyn i Norrland är på Svenska Ishockeyförbundet i Stockholm när jag ringde för att höra hur tongångarna går.
Efter att ha förklarat mitt ärende blev jag hänvisad till tävlingschef Lars G Karlsson. Han var inte inne.
Jag: "Koppla till någon annan som sysslar med tävlingsfrågor".
Budet gick till Cattis Zethelius som också sorterar under rubriken "tävlingsavdelningen".
Cattis Zethelius (efter att jag redogjort för mitt ärende): "Det där vet jag inget om. Du måste prata med Lars G Karlsson".
Eftersom Lars G inte var tillgänglig i går slipper han undan från kroken för tillfället.
Tycker att det är talande nog att Cattis Zethelius som är anställd på hockeyförbundets tävlingsavdelning inte hade en susning om huruvida Norrlandshockeyn diskuteras.
Norrlandshockeyn tar ett steg tillbaka för varje år som går. Snart kan det vara för sent att rädda en svårt sargad men innerst inne livskraftig verksamhet. Z

Mer läsning

Annons