Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rösta rätt i EU-valet

Det är bara några dagar kvar till valet till Europaparlamentet. Förtidsröstningen är i full gång. Det är ett viktigt val för våra medlemmar. Parlamentet lagstiftar i frågor som påverkar vår vardag och våra arbetsliv. 60 procent av den kommunala verksamheten styrs av EU-regler. Ett trettiotal EU-direktiv reglerar arbetsmiljön och rätten till inflytande på arbetsplatsen.

Vid det förra Europaparlamentsvalet röstade dock bara drygt var tredje medlem inom LO-förbunden. EU kan verka komplext och långt borta. Det finns alltför lite debatt och information. En annan orsak är att det finns en besvikelse, till och med ilska, över hur EU har utvecklats. Vi har förståelse för detta.

Vi har i dag ett EU som diskriminerar arbetstagare på grund av sitt ursprung. Vi har ett EU som försvårar för facken att upprätthålla likabehandling på arbetsmarknaden. Vi har ett EU där företag som vill växa genom innovation och kvalitet slås ut av oseriösa företag som konkurrerar med löner, arbetsvillkor och skattefusk.

Det är detta EU Moderaterna står för. Moderaterna säger att de vill värna den svenska kollektivavtalsmodellen. Det är bara tomma ord. När Europaparlamentet gått till beslut om förslag till att stärka arbetstagarnas rättigheter har de röstat nej. När parlamentet beslutat om fortsatta avregleringar och att stoppa nya arbetsmiljölagar har de röstat ja.

EU påverkar, men vi kan påverka EU genom att rösta fram en ny politik. Istället för att knyta näven i fickan bör vi använda vår demokratiska rättighet och rösta för förändring. Vi måste stå upp för våra kollektivavtal och för alla människors lika värde. Alternativen i valet är tydliga. Socialdemokraterna vill satsa på rättvisa arbetsvillkor och reglerade marknader. Moderaternas prioriterar lönekonkurrens och avreglering.

Men det handlar också om att rösta fram personer som kan ge våra medlemmar en stark röst i Europaparlamentet. Vi står därför gemensamt bakom Johan Danielsson (S) som kan driva kampen för likabehandling och att svenska kollektivavtal ska gälla alla som arbetar i Sverige. Det bör införas tydliga garantier i EU:s fördrag och lagstiftning att fackliga fri- och rättigheter går före ekonomiska vinstintressen på den inre marknaden. EU ska borga för arbetstagarnas möjlighet att röra sig fritt och skapa fler och bättre jobb, inte främja en kapplöpning mot botten vad gäller sociala villkor.

EU har inte blivit vad vi trodde det skulle bli. Låt oss tillsammans ändra på detta. Vi kan inte låta andra krafter styra. Därför uppmanar vi våra medlemmar och alla andra som tror på och vill stärka vår svenska kollektivavtalsmodell: Släng inte bort era röster – använd dem! Kryssa nummer 10 på Socialdemokraternas lista!

Johan Danielsson (S), kandidat till Europaparlamentet på plats 10, Johan Lindblom, Byggnads, Jonas Wallin, Elektrikerna, Hans Öhlund, Fastighets, Mikael Johansson, Målarna, Janne Rudén, Seko, Lars Lindgren, Transport

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel