Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rösta in EU-kritiker

I åratal har en del EU-kritiker i Sverige förespråkat och utövat röstbojkott i EU-parlamentsvalen. Det är bara det att det inte enbart är resultatlöst, detta är rent kontraproduktivt mot EU-skepticism och demokrati.

EU-federalisterna som blir valda bryr sig inte ett dugg om valdeltagandet, bara de får sina positioner. Richard Corbett, brittiska Labour, en av de värsta EU-federalisterna som har suttit i EU-parlamentet valdes 1996 i ett fyllnadsval i en fattig del av Liverpool med 11,3-procentigt valdeltagande. Han kämpade för att EU skall ta över allt och vägrade lyssna på en mycket EU-skeptisk opinion i sitt land. 2009 förlorade Corbett sitt mandat till en extremist. Det gick alltså bara från en dålig situation till en än värre.

I Slovakien har man i de två EU-parlamentsval som hållits haft valdeltaganden under 20 procent. De slovakiska EU-parlamentarikerna röstar lika glatt för ökad EU-överstatlighet som de flesta andra i EU-parlamentet.

Generellt sett har många som sitter i EU-parlamentet åsikten att EU-kritiker kan stanna hemma och har inget i Bryssel att göra. De anser att det skall vara en tummelplats för de som vill bygga Europa Förenta Stater. Röstbojkotter är de bara tacksamma för ty då kan EU-federalisterna bygga åsiktsmonopol.

Det enda sättet att ständigt påminna EU-federalisterna i EU-parlamentet om att de är politiskt dödliga och kan petas i nästa val är genom att rösta in EU-kritiker i EU-parlament. Då finns det politiska konkurrenter som kan påminna EU-federalisterna dagligdags att de inte har folken med sig när de kräver till exempel direkt EU-beskattning av medborgare och företag.

I årets val kan vi bara se två rumsrena alternativ som är öppet skeptiska till hur EU-institutionerna fungerar – Junilistan och Vänsterpartiet. Tillsammans täcker de, utan att behöva konkurrera med varandra, en ganska stor del av den demokratiska vänster-högerskalan. EU-kritikers röster behövs i EU-valet och dessa väljare bör titta närmare på dessa två ovannämnda alternativ om de verkligen vill motarbeta EU-superstaten och verka för en kritisk genomlysning av vad EU-institutionerna verkligen håller på med.

Jörgen Appelgren

Partiledare för Junilistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel