Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosenborg spelar i Europa även i år

Det blir Europaspel i Trondheim även denna sommar. Rosenborg får en av de tre friplatserna i den nya europaligan, Europa League, som ersätter Uefacupen.
– Det betyder väldigt mycket för oss att få vara med, säger Nils Skutle, Rosenborgs klubbdirektör, till Adresseavisens hemsida. Våra ambitioner är ju att spela i Europa varje år.

Annons

Det såg kärvt ut den här gången.

En femteplats i fjolårets Tippeliga räckte inte för att vara direktkvalificerad till vare sig Champions League eller den nya Europa League.

Men Uefa delar varje år ut tre friplatser för fair play, rent spel i europacuper och landskamper

Enligt brittiska BBC är det klart att Norge vann den ligan 2008 före Danmark och Skottland. Det betyder att det är dessa tre länder som får de tre friplatserna. Uefa väntas bekräfta den här uppgiften under måndagen.

I Norge var det ligavinnaren Stabaek som vann fair play-ligan. Men eftersom de var direktkvalificerade till Champions League-kvalet gick gratisplatsen till tvåan, Rosenborg.

För att nå höstens gruppspel i Europa League måste Rosenborg ta sig igenom fyra kvalomgångar. Första kvalomgången lottas den 22 juni och ska spela den 2 respektive 9 juli.

Gruppspelet omfattar sedan 48 lag som fördelas i tolv grupper om fyra lag. Till 32-delsfinalen går sedan de två bästa lagen i varje grupp tillsammans med treorna från de tolv Champions League-grupperna. I den nya Europa League är prispengarna, och statusen, betydligt högre än den nu avvecklade Uefacupen som funnits sedan början av 1970-talet.

Fotnot: Efter åtta omgångar av årets Tippeliga toppar Rosenborg tabellen, två poäng före Molde. De två möts i en första seriefinal på lördag på Lerkendal i Trondheim, den så kallade 16-majfotbollen som är den hetaste speldagen under året i den norska ligan. Enligt Rosenborgs hemsida, rbk.no, är lördagens match redan utsåld till sista plats vilket betyder drygt 21 500 åskådare.

Mer läsning

Annons