Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosas viktiga vägran

När Sissela Kyle presenterade deltagarna på Guldbaggegalan tillät hon sig ett par klumpiga skämt som hon fått kritik och därefter bett om ursäkt för. Den mörkhyade Kodjo Akolor välkomnades med orden nu blir det färgfilm, Özz Nujen fick kommentarer om sin hårväxt och Marika Carlsson inropades med hänsyftning på sin föreställning "En negers uppväxt". Var Sissela Kyles skämtsamheter ok? Det tyckte inte regissören Farnaz Arbabi och lämnade demonstrativt lokalen. Jonas Gardell som just den kvällen av Sissela Kyle fick titeln en sprallig homofil annars alltid kallad riksbögen skrev en debattartikel där han kallade fenomenet ett strukturellt samhällsproblem.

Att människor med mörk hudfärg betackar sig för ordet neger liksom samer inte vill kallas lappar har en historisk bakgrund, nämligen förtryck från majoritetssamhället. Det borde vara allmänt känt och respekterat men så är det inte. Rasistiska utfall på sociala media är en sak men från SVT förväntar man sig en högre medvetenhet.

Jag blev så glad när jag fick boken "Rosas buss" i min hand eftersom jag inte är säker på att alla barn känner till historien om Rosa Parks, kvinnan som vägrade lämna sin plats i bussen till en vit passagerare, vilket lagen krävde då på 1950-talet i Alabama USA. Hennes envisa vägran "I am not moving, you may arrest me if you want" blev en vändpunkt i Medborgarrättsrörelsen. Bens morfar har länge lovat att ta sitt barnbarn med till Detroit för att visa något speciellt. Det visar sig vara Henry Ford Museum och Ben är måttligt road. Åka buss långt för att se gamla bilar, morfar har ju inte ens körkort. Det är inte bilar utan USA:s historia och sin egen plats i den morfar vill berätta om. Han var själv med på bussen och skäms ännu för att han inte visade samma civilkurage som Rosa. "Där satt Rosa och där satt jag!" Ben får prova båda platserna.

Det är en fantastiskt viktig och aktuell historia Fabrizio Silei berättar för barn i åldern 7-12 år och illustrationerna av Maurizio A.C. Quarello håller hög konstnärlig klass.

Britt Jakobsson