Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosa Taikon upprörd över polisens registrering av romer

Silverkonstnären Rosa Taikon i Ytterhogdal är mycket upprörd över DN:s avslöjande att polisen registrerar romer. Nu vänder hon sig direkt till Beatrice Ask.

– Hon måste göra sitt jobb och se till att det stoppar, säger Rosa Taikon

Annons

Nyheten om att polisen fört register över drygt 4000 romer i Sverige, flera av dem barn, slog ner som en bomb hos Rosa Taikon på måndagsmorgonen. Hela dagen har telefonen gått varm. Radio, tidningar och andra ville ha den kända silverkonstnärens åsikter och kommentarer kring registreringen.

– Det är som att gå tillbaka till när jag själv var barn. Då registrerades vi romer varje gång vi kom till en ny stad så att myndigheterna skulle veta vilka vi var och kunna köra iväg oss efter tre veckor, säger hon, när tidningen får träffa henne på ett bankkontor i Sveg.

Hon drar också paralleller till den syn på romer som rådde under andra världskriget när Nazityskland ockuperat både Norge och Danmark. Då var Rosa själv i 20-årsåldern.

– Myndigheterna registrerade vad romerna hette, var de bodde och hur många de var. Då väntade man att tyskarna även skulle invadera Sverige. Och hade de gjort det, då hade vi inte suttit här du och jag, säger hon.

Enligt Dagens Nyheters avslöjande är 4029 romer i Sverige registrerade av polisen. Registret innehåller många helt ostraffade människor och omkring en fjärdedel är barn. Den enda anledningen till att de hamnat där är deras etnicitet. Registret används aktivt av polisen trots att det enligt polislagen är olagligt att registrera någon person endast på grund av dennes etniska ursprung.

Lars Förstell, förste informationsdirektör vid Skånepolisen, som upprättat registret, säger till TT att det handlar om en uppgiftssammanställning. Han vill inte uttala sig om polisen begått något olagligt och säger att uppgifterna i registret används i brottsförebyggande arbete. Rosa Taikon köper inte den förklaringen.

– Det är inte klokt. Att ta ditt namn, din adress, namnet på din hustru, dina barn för att de inte ska begå brott i framtiden, det är vansinnigt. Varför registreras då inte Petterssons och Svenssons barn, eller dina barn? frågar hon sig retoriskt och pekar på undertecknad.

Nu kräver Rosa Taikon åtgärder från Svegsdottern Beatrice Ask(M), justitieminister.

– Hon måste göra sitt jobb och tala om för polisen att det som de håller på med är olagligt och strider mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, säger hon.