Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosa Taikon får Palmepriset

Rosa Taikon tilldelas 2013 års Olof Palmepris.

– Hon är en levande symbol för kampen för alla människors lika värde, säger Pierre Schori, ordförande i Olof Palmes minnesfond.

Annons

Rosa Taikon får priset för sin "livslånga kamp för mänskliga rättigheter". Under fem decennier har hon stått upp för "romernas kultur och medborgerliga rättigheter", enligt motiveringen från minnesfonden. Den kända silversmeden får också priset för att hon, genom sitt konstnärskap, har "berikat samhället".

– Det är hög tid att hedra en livslång gärning i kampen för alla människors lika värde. Hon har ägnat sig åt det i fem årtionden och är en levande symbol för den kampen, säger Pierre Schori, ordförande i Olof Palmes minnesfond.

Olof Palmepriset inrättades 1987 och ska gå till de som gjort en särskilt betydande insats i Olof Palmes anda. Den 24 januari blir det en prisceremoni i riksdagen och priset består av ett diplom och en check på 75.000 dollar.

Tidigare pristagare är bland andra toppdiplomaten Hans Blix, den palestinska politiker Hannan Ashrawi och Anna Politkovskaja, den ryska journalisten som mördades efter sin avslöjande rapportering om bland annat kriget i Tjetjenien.

– Det är ett uppmärksammat pris, både nationellt och internationellt, säger Pierre Schori.

Har Rosa Taikon funnits med länge i diskussionen om att få priset?

– Vi går inte in på vilka vi diskuterat tidigare men det var en helt enig styrelse som fattade det här beslutet. Hon är en värdig pristagare, säger Pierre Schori.